Magyar gazdaság

Kísérletezik az ECB: jön a digitális euró?

Több európai központi bank már tanulmányozza egy hivatalos digitális valuta létrehívását.

Az Európai Központi Banknak (ECB) fel kell készülnie egy digitális euró kibocsátására, hogy kiegészíthesse a forgalomban lévő bankjegyeket “ha és amennyiben” szükségessé válna a jövőben – mondta Fabio Panetta az ECB igazgatótanácsának tagja.

Több európai központi bank már tanulmányozza egy hivatalos digitális valuta létrehívásának a lehetőségét a Bitcoin-nal vagy egyéb kriptovalutákkal szemben, hogy ezzel is támogassák az elektronikus fizetésekre való rohamosan növekvő igényt.

Fotó: Danny Gohlke / AFP

A pénteken megjelent tanulmány alapján az ECB azt állítja, hogy egy digitális valuta bevezetése jelentős segítség lehet olyan esetekben, amikor az állampolgárok nem készpénzt használnak, vagy egyéb a hagyományostól eltérő fizetési módokat használnának.

Nemzetközi viszonylatban például a svéd Riksbank már hónapok óta teszteli az e-koronát, míg ezzel párhuzamosan a kínai központi bank is hasonló kísérletekbe fogott. Velük szemben az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Japán inkább visszakozik a központi bankok digitális valuta kibocsájtásával kapcsolatban.

A legfőbb kritika a pénz ezen formájával szemben, hogy kiszoríthatja a hagyományos betéteket és a kereskedelmi bankok egyéb tevékenységeit is. Ideális esetben a versenyszférán keresztül lenne elérhető a digitális valuta, és nem az ECB bocsájtaná ki közvetlenül.

(Reuters)

valuta Bank ECB digitális euró
Kapcsolódó cikkek