Magyar gazdaság

Magyarország gazdasági eredményei biztos alapot adnak a védekezéshez

Varga Mihály kiemelte, hogy a tavalyi költségvetés lehetővé tette, hogy Magyarország gazdasági teljesítménye az uniós élmezőnybe kerüljön.

Az elmúlt évtized egyik legeredményesebb éve volt 2019 a magyar gazdaság számára, amelynek köszönhetően Magyarország ma biztos alappal és a saját lábán állva védekezik a járvánnyal szemben

– mondta a pénzügyminiszter a 2019-es költségvetés zárszámadásának általános vitáját megelőző előterjesztésében.

https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/videos/886273275443267

Varga Mihály kiemelte, hogy a tavalyi költségvetés lehetővé tette, hogy Magyarország megőrizze biztonságát, gazdasági teljesítménye az uniós élmezőnybe kerüljön és továbbra is segítse a családokat. Elmondta, hogy 2019-ben 4,6 százalékkal nőtt a ami meghaladta a költségvetés benyújtásakor előre jelzett 4,1 százalékos ütemet.

A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unión belül a miénk volt a negyedik leggyorsabb a növekedés. A rekord alacsony szintre, 3,4 százalékra csökkent, miközben a foglalkoztatottak száma – a rendszerváltás óta először – meghaladta a 4,5 millió főt – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a kormány célja, hogy

Magyarország családbarát ország legyen, ezért Európában is egyedülálló családi adózási rendszert vezetett be, amely egymillió családnak nyújt segítséget.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Tavaly ez a rendszer tovább bővült:

havi 40 ezer forintra nőtt a kétgyermekes családok adókedvezménye, ami 350 ezer család számára jelentett könnyebbséget.

Szintén nőtt a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mértéke is:

2019-ben már közel 79 milliárd forintot költött a kormány erre a célra. A pénzügyminiszter elmondta, hogy a legjelentősebb bérnövekedés az egészségügyben valósult meg, 326 milliárd forinttal több forrás jutott a szektorban dolgozók fizetésére, mint 2010-ben.

Mint fogalmazott: a kormány az adócsökkentés politikáját is folytatta, a szociális hozzájárulási mértékét további 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökkentette, ami éves szinten mintegy 300 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.

Varga emlékeztetett, hogy 2019-ben a kormányzati szektor hiánya a GDP 2 százalékát tette ki, amivel hazánk 8. éve teljesítette az államháztartás egyenlegére vonatkozó maastrichti kritériumokat. Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya fokozatosan csökkenve, 65,4 százalékra mérséklődött a 2010-es 80 százalékról indulva, így az államadósság szintje Magyarországon csökkent az egyik legnagyobb mértékben tavaly az unióban.

zárszámadás Varga Mihály
Ezek is érdekelhetik
Kapcsolódó cikkek