Magyar gazdaság

Deficitbe billent a folyó fizetési mérleg

A visegrádi országok között Magyarországon esett a legnagyobb mértékben a szolgáltatások exportja.

A folyó fizetési mérleg a bruttó hazai termék (GDP) 0,8 százalékának megfelelő hiánnyal zárta az idei második negyedévet, ami

1,2 százalékpontos csökkenést jelent 2019 azonos időszakához képest

– derült ki az Eurostat összeállításából. A visegrádi országokban eltérő folyamatokat figyelhetünk meg, míg Csehországban hazánkhoz hasonlóan esett a mérleg, viszont enyhe, GDP-arányosan 0,3 százalékos többlettel zárt. Szlovákiában az egy évvel korábbival megegyező, 0,7 százalékos volt a szufficit. Lengyelországban nemhogy csökkent, jelentősen javult a mérleg, az előző évi, 0,2 százalékos többlet a 6,6 százalékára hízott, ezzel az EU negyedik legnagyobb, 6,6 milliárd eurós aktívuma halmozódott fel.

Foto: Kallus György/Világgazdaság

A szolgáltatásmérleg többlete a GDP 2,1 százalékáról 0,6 százalékra zsugorodott Magyarországon, ami elsősorban a külföldi turizmus befagyásának tudható be.

A lengyel szolgáltatás-egyenleg többlete 6 százalékról 5,1 százalékra mérséklődött, ami a turizmuson kívüli szolgáltató szektor erejét mutatja. A szlovák szufficit 0,4-ről 0,3 százalékra mérséklődött, a cseh aktívum pedig 1,4 százalékról 1 százalékra csökkent egy év alatt.

GDP turizmus fizetési mérleg
Kapcsolódó cikkek