BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Enyhe áremelkedés várható a hazai fenyőpiacon

Magyarországon mintegy 3000 hektáron termesztenek fenyőfát, főleg Vas, Zala, Somogy megyékben.

Csak kis mértékben emelkedhet idén a belföldön termesztett, karácsonyi fenyőfák ára, ugyanakkor az import nordmann fenyő az árfolyamváltozás miatt 10-15 százalékkal is drágulhat – közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

A szervezet ismertette, hogy eddigi adataik szerint az idei szezonban:

 • várhatóan a lucfenyő méterenként 3 ezer forintba,
 • az ezüstfenyő 4-5 ezer forintba,
 • a nordmann pedig 6 ezer forintba kerül majd, de sok helyen darabárat határoznak meg az eladók.
 • Bíznak abban, hogy a koronavírus-járvány nem befolyásolja majd a vásárlási kedvet, és zavartalanul folyhat az árusítás is. Évente 2-2,5 millió fát adnak el karácsonyra Magyarországon – fűzte hozzá a szervezet.

  Fotó: MTI/Varga György

  Az értékesítés nagyrészt faiskolai árudákban, közterületeken és online történik. A mini fenyőket virágboltok, bevásárló központok, barkácsáruházak árulják, főleg a cukorsüveg fenyőt díszítik fel – tették hozzá.

  Magyarországon mintegy 3000 hektáron termesztenek fenyőfát, főleg Vas, Zala, Somogy megyékben.

  A fák kitermelése november közepétől kezdődik, először a földlabdás fenyőfákkal, amelyet az export követ. Olaszországba változatlanul a lucfenyőt szállítják a termesztők, a környező országokba, a román és szlovák piacra pedig vegyesen kerülnek a fajták.

  Importként főleg nordmann fenyő érkezik, nagyrészt Dániából, a behozatal mennyisége pedig évi 500-600 ezer darabot tesz ki.

  A nordmann fenyő iránti, évek óta erősödő keresletre válaszul, az elmúlt 10 évben nagy mennyiségben telepítettek ilyen fajtát a magyar gazdálkodók is, így az idén ebből a fajtából széles választék várja a vásárlókat.

  Az ezüstfenyő az utóbbi években ismét kedveltté vált, a hagyományos illatot keresők pedig változatlanul a lucot választják, amelyből idén is lesz elég, főleg a kisebb méretűekből.

  A szervezet szerint célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken megvásárolni a fenyőfákat, mert azokat csak decemberben vágják ki, ezért tartósabbak, szebbek.

  Címoldalról ajánljuk

  Tovább a címoldalra

  Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.