Magyar gazdaság

Stabil forint mellett lazíthat az MNB

Amikor a piaci volatilitás alábbhagy, és ezáltal stabilizálódik a forint, a jegybank az egyhetes betéti kamat csökkentésével élénkíthet.

Az idén már valószínűleg nem módosít az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és az egyhetes betéti eszköz kamatváltoztatásával is kivárhat 2021 első negyedé­véig – mondta a Világgazdaságnak Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője. Az MNB monetáris tanácsa jövő kedden tartja következő kamatmeghatározó ülését, az egyhetes betéti eszköz kamatát pedig minden csütörtökön ismerhetjük meg. Az utóbbi szinten tartása mellett döntött tegnap a jegybank igazgatótanácsa, így az továbbra is 0,75 százalék.

Az eszköz szep­tember 24. óta tölti be az irányadó szerepet, amikor a jegybank 15 bázispontos emelésről döntött, amivel az egyhetes kamat elszakadt a továbbra is 0,6 százalékos alapkamattól.

Varga Zoltán, az Equilor vezető elemzője sem vár lépést kedden az MNB-től, amely megvárhatja a december 15-i ülést, amikor már a frissített előrejelzés számai is rendelkezésre állnak. A kommunikáció azonban változhat, a közleményben hangsúlyozhatja a jegybank, hogy a beérkező adatokat és azok inflá­ciós hatását dinamikusan értékelik, és ezek függvényében hozzák meg a kamatdöntéseket. Érdemes lehet megvárni, hogy a piacokon látható kockázatkerülés, ami a forintot erősítette az elmúlt napokban, tartós lesz-e. A szakértő hozzáfűzte: ha valóban erősebb lesz a forint, mint az a válság eleje óta megszokott, akkor tere nyílhat a monetáris lazításnak a gazdaság támogatására.

Fotó: VG – Vémi Zoltán

A alakulását is figyelemmel követi a jegybank, de nem a növekedés támogatása az elsődleges, deklarált célja – magyarázta Varga Zoltán.

A harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest jelentős visszapattanás várható, így inkább a negyedik negyedéves adatokat érdemes majd figyelni, amelyeket a napokban elrendelt korlátozások jelentősen ronthatnak. Az Equilor elemzője szerint, ha az euró-forint árfolyam 350 körül stabilizálódna, akkor az MNB 15 bázisponttal csökkentheti az egyhetes betéti eszköz kamatát.

Nyeste Orsolya rámutatott: a vártnál korábban kezdődő dezinfláció és a romló GDP-kilátások átalakították a monetáris helyzetképet, az ősz eleji szigorítási kényszer jelentősen enyhült. A nemzeti bankban hamarosan felmerülhet, hogy enyhítsenek a monetáris kondíciókon, ám csak óvatosan szabad módosítani, ugyanis a forint továbbra is sebezhetőnek tűnik. Az Erste Bank szakértője szintén az egyhetes betét alapkamathoz igazítását várja, aminek feltétele, hogy a forintot mozgató globális volatilitás alábbhagyjon.

MNB betéti kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek