Magyar gazdaság

Tovább folytatódott a versenyképesség javulása Magyarországon

A tavalyi 22 százalékról 34 százalékra nőtt a jegybanki 330 pontos javaslatcsomag összesített megvalósulási aránya.

A 330 javaslat összesített megvalósulása 22 százalékról 34 százalékra emelkedett, az intézkedések kétharmadában – 222 pontban – volt előrelépés – mondta Szalai Ákos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője.

Idén másodjára publikálták a Versenyképességi tükör kiadványt, ami a jegybank 330 pontos javaslatainak megvalósulását vizsgálja. A kkv-stratégia, az állami hatékonyság, infrastruktúra és pénzügy területén figyelhettük meg a legnagyobb előrelépést. Szalai Ákos leszögezte:

a kitűzött cél továbbra is Ausztria fejlettségének 80-90 százalékának elérése a versenyképesség javítása által.

Mintegy 168 pontban volt fejlemény, viszont jelentős haladás mindössze 88 pontnál történt – magyarázta az MNB tisztségviselője. A 222 pontból 12 teljesen, 68 részben valósult meg és 149 esetében kezdődött el a változás.

A pénzügyi területen volt a legtöbb változás az elmúlt egy évben, a külgazdaság és gazdaságszerkezet reformjai azonban igen kezdeti státuszban vannak.

Felerősödtek a zöld és digitális lépések, az elektronikus fizetési módok kötelező elfogadása, a kkv-szektor megújuló energiára váltását, az újrahasznosítás arányának növelését emelte ki az MNB jelentése.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A pénzügyi területen az azonnali fizetési rendszer indulása volt a leginkább kiemelkedő,

valamint az elektronikus keresetlekérdezés gyorsítja a hiteligénylés menetét.

A helyzete kedvező volt, ezt azonban a koronavírus felülírta, így a jegybanki javaslatokra a korábbinál is nagyobb szükség van, az állami hiányszakmák – pedagógusok, egészségügy – bérfejlesztése, a munkaerő mobilitásának fejlesztése továbbra is fontos tényezők.

A kkv-szektor tőkehelyzetének javulása segíti az exportot,

ezt a beruházási adókedvezmény eltörlése támogatta leginkább,

valamint a kutatás-fejlesztésre szánt források emelése is támogatja a versenyképességet.

A családbarát programok új lépései segítik a demográfiai helyzetet. az oktatás minden szintjén előrelépést érzékelt az MNB. Szalai Ákos hangsúlyozta: a teljes versenyképességi fordulathoz minden programpont megvalósulására lenne szükség.

pénzügyi terület versenyképesség kkv-szektor elektronikus keresetlekérdezés MNB 330 pont
Kapcsolódó cikkek