Magyar gazdaság

Újabb 155 milliárd forint vállalati beruházásokra

Azok a cégek kapnak legfeljebb 280 millió forintos támogatást, amelyek vállalják, hogy egyetlen munkavállalót sem bocsátanak el.

A kormány tegnap úgy döntött, hogy további 155 milliárd forintot kaphatnak beruházásokra a vállalkozások – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Erre reagálva Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke a Világgazdaságnak elmondta: a piac már várta ezt a bejelentést, és remélhetőleg

a jövő év elején újabb ilyen és ehhez hasonló lehetőségek válhatnak elérhetővé.

Aláhúzta, hogy a külgazdasági tárca és a Nemzeti Befektetési Ügynökség élen jár a magyarországi beruházások és a hazai vállalatok exporttevékenységének ösztönzésében. A miniszter kifejtette: 50 milliárd forintból újabb pályázatot írnak ki a közepes beruházások támogatására.

Fotó: AFP

Azok a cégek kapnak legfeljebb 280 millió forintos támogatást, amelyek vállalják, hogy beruházásuk nyomán egyetlen munkavállalót sem bocsátanak el.

A támogatás az egész beruházás egyharmadát teheti ki. Emellett 20 milliárd forinttal 70 milliárdra emelik a nagyberuházási támogatási pályázat keretösszegét, 71 nagyvállalat 206 milliárd forintnyi nagyberuházást hajthat végre, amivel 60 ezer munkahelyet védhetnek meg. Továbbá 50 milliárd forinttal 75 milliárdra emelik az exportnövelés céljából külföldön végrehajtott magyar vállalati beruházások támogatását,

ebben a konstrukcióban 91 vállalat 250 milliárd forintnyi beruházáshoz kért támogatást.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy 35 milliárd forinttal 60 milliárdra emelik a határon túli területeken végrehajtott magyar vállalati beruházások támogatási programját, ezáltal 465 vállalat összesen 200 milliárd forintnyi határon túli beruházását fogják segíteni.

beruházás Szijjártó Péter Nemzeti Befektetési Ügynökség Magyarok a Piacon Klub
Kapcsolódó cikkek