Magyar gazdaság

Érvényesültek a járványügyi javaslatok

A Magyar Nemzeti Bank ötvenpontos válságkezelési javaslatcsomagjából már az ősszel jó néhány napirendre került, a jövő évi költségvetés és az uniós helyreállítási alap pedig mozgásteret adhat a lépések folytatásához.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptember végén közzétett 50 pontos javaslatcsomagjából 14 részben vagy egészben visszaköszön az elmúlt hetekben bejelentett válságkezelő intézkedések között.

Öt esetben a javasoltakkal teljesen azonos intézkedések születtek, további kilencnél részben valósultak meg a felvetések, vagy azokhoz hasonló javaslatot fogalmaztak meg a kormányzati szervek.

Az öt teljesen megvalósult intézkedésből négy a járványügyi védekezéssel kapcsolatos – a tesztkapacitások bővítésére, az online felsőoktatásra, az iskolai védekezési szabályok és a tömegközlekedés feltételeinek szigorítására tett javaslatokat azóta be is vezette a kormányzat. Az ötödik elem a hiteltörlesztési moratórium célzott meghosszabbítása volt, féléves felülvizsgálattal.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A részben megvalósult intézkedések között található az éttermeknek, szabadidős létesítményeknek nyújtott bértámogatás, illetve a munkáltatói járulék elengedése, az új lakásokra visszahozott 5 százalékos áfakulcs, a CSOK-kal vásárolt új ingatlanoknál visszaigényelhető áfa és az orvosok béremelése.

Az MKK Magyar Követeléskezelő megkezdte egy eszközkezelő felállítását, és az e-közigazgatás irányába is történtek lépések. Javaslat született a helyi iparűzési teljes felfüggesztéséről – a jegybank ezt beruházáshoz, kutatás-fejlesztési tevékenységhez kötné.

A vizsgálat alatt álló ügyek között elképzelhető, hogy az állami garanciaprogram 1000 milliárd forintos keretét 200 milliárddal bővítik.

A tanárok és az egészségügyi dolgozók bérének növelése és a magas hozzáadott értékű befektetések Magyarországra vonzása lenne célszerű – reagált a Világgazdaságnak Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője.

Most inkább a vállalkozások túlélését érdemes segíteni, hosszabb távon pedig olyan versenyképesség-növelő intézkedésekre van szükség, mint a gazdaság zöldítése, a digitalizáció és az otthonteremtés. Az eddigi lépések közül a legnagyobb hatású az új lakások áfájának 5 százalékra csökkentése volt, ezt érdemes lehet a válság után is megtartani.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az összes munkaerőpiaci javaslat gyors megvalósítására lett volna szükség a munkahelyek stabilizálása érdekében, de nem valószínű, hogy ezekre sor kerül. A családi adókedvezmény növelése már régóta téma, az emelésével megtámasztható lenne a lakossági fogyasztás. A gyors alapja a beruházás, amit a lakáspiaci javaslatok végrehajtásával érdemes lenne támogatni.

államháztartás

A korlátozások miatt bezárt cégek teljes kompenzációjáról korábban sem beszélhettünk, és ezután sem számítunk rá, egyes területek kaptak résztámogatást

– hangsúlyozta Regős Gábor.

A kormányt az államháztartás helyzete is befolyásolhatja döntéseiben, a Pénzügyminisztérium a 9 százalékát kitevő hiányra számít, ami azzal járhat, hogy a GDP-arányos államadósság 75 százalék fölé emelkedik. Virovácz Péter szerint a forrásbevonás jól működik, ezért akkora mozgástere van a kormánynak, amekkorát akar, de túlzott mértékben így sem szerencsés eladósodni.

A jövő évi számokat még nem látni, van ugyan elfogadott költségvetés, ám a makropálya és a várható bevételek megváltoztak. Jövőre 4-5 százalék lehet a deficit, a fiskális helyzeten pedig jelentősen javíthat az uniós helyreállítási alap.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 pont javaslat Államháztartás egyenleg gazdaság csomag válság
Kapcsolódó cikkek