Magyar gazdaság

Megjelentek a részletek a varsói megállapodásról

A Deutsche Welle lengyel kiadása a megállapodás részleteiről közölt információkat.

Azután, hogy a Bloomberg és a Reuters is megszellőztette, hogy a háromoldalú lengyel, magyar és német tárgyalások eredményesnek bizonyultak az uniós költségvetési vétóügyben, a Deutsche Welle lengyel kiadása a megállapodás részleteiről is közölt információkat – írja az Index.

Ezek szerint a megállapodásnak részét képezi többek között, hogy:

  • A rendszerbe épített jogállamisági mechanizmust – amely a magyar-lengyel vétó oka volt – csak akkor indítják el, ha az adott tagország döntései sértik az pénzügyi érdekeit, és nem lehet politikai célokra használni, vagyis például a bevándorlásról szóló vitában élni vele.
  • Egy úgynevezett vészfékmechanizmus arról fog szólni, hogy az Európai Bizottság által javasolt szankciókat az állam- és kormányfők elé terjesztik.
  • Az egész jogállamisági mechanizmus életbe lépését felfüggesztik, amíg az Európai Bíróság várhatóan csak két év múlva döntést nem hoz, hogy összefér-e az EU-s joggal.
  • Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

    Az Alapjogokért Központ facebook bejegyzése szerint, amennyiben a sajtóhírek igazak, akkorv bármilyen eljárás megindítására csak 2022 után kerülhet sor. Emellett a vonatkozó rendeletet még alkalmazása előtt megvizsgálja az Európai Bíróság – amely, ha a szerződések alapján jár el, megsemmisíti azt.

    Bárkit is akarnának megbüntetni, azt a Bizottság, az EP és a Tanács mellett az állam- és kormányfőknek is jóvá kell hagyniuk.

    Nem lehet büntetni azért, mert egy tagállam nem hajlandó migránsokat befogadni vagy eleget tenni a genderideológiai „követelményeknek”. Továbbá bármilyen eljárásra is kerüljön sor esetlegesen, az csak az uniós források felhasználását érintheti (mely éves alapon a magyar 3-4 százalékát teszi ki, és melynek fele-harmada visszavándorol nyugati gazdaságokba) – írja az Index.

    Mindezek alapján a jogállamiság-mechanizmust nem, vagy csak irgalmatlan nehézségek árán fogják tudni alkalmazni – állapítja meg az Alapjogokért Központ, már csak azért is, mert annak kontrollja kikerül az eurokrata háttérvilág, így legfőképp a Bizottság kezéből – mutat rá a hírportál.

    Ez állítólag már csak a többi tagország, például Hollandia jóváhagyására vár.A következő hétéves költségvetés keretösszege 1800 milliárd, a mentőcsomagé 750 milliárd euró, Magarország számára is hatalmas a tét – írja a lap.

     

    Németország Orbán Viktor Magyarország megállapodás Lengyelország Európai Unió vétó költségvetés
    Kapcsolódó cikkek