Magyar gazdaság

Több mint kétmilliárdos támogatás a startup cégeknek

A technológiai inkubátorok megkezdett tevékenységének folytatását támogató programban hét pályázó részesült egyenként 300 millió forintos támogatásban.

Lezárult a Startup Factory pályázat, a technológiai inkubátorok megkezdett tevékenységének folytatását támogató programban hét pályázó részesült egyenként 300 millió forintos támogatásban – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A startup vállalkozások fejlődéséhez, nemzetközi piacra lépéséhez elengedhetetlen

  • az innovációt serkentő szakmai támogató környezet,
  • a globális kapcsolati háló
  • és vállalati infrastruktúra kialakításához szükséges segítség.
  • A Startup Factory pályázat szakmai koncepcióját az ITM együttműködésével és javaslatai alapján, a korábbi pályázatok tapasztalatai és a legjobb nemzetközi gyakorlatok figyelembe vételével alakította ki az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH).

    Fotó: Pixabay

    A felhívásra a korábbi pályázatokon nyertes vagy a kiválasztás utolsó köréig eljutott, legalább háromévnyi inkubációs tevékenységgel rendelkező technológiai inkubátorok jelentkezhettek.

    A Startup Factory pályázat a korábbi működés eredményességét mérő objektív kritériumok és üzleti tervek alapján legsikeresebbnek bizonyult inkubátoroknak biztosít lehetőséget tevékenységük folytatására.

    A közlemény idézte Gulyás Tibort, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkárát, aki elmondta, a technológiai inkubátorok megfelelő piaci-szakmai jártassággal, professzionális módszertannal és kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, igénybevételük hatékony eszköze a startupok támogatásának.

    A programra tíz pályázat érkezett, végül hét inkubátor nyert egyenként 300 millió forintot.

    A forrást hazai startupok közvetlen támogatására fordíthatják Budapest mellett négy vidéki helyszínen, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Veszprémben is – tette hozzá az államtitkár, aki szerint a korábbi programok tapasztalatai kedvezőek, a 120 fölötti inkubált cég csaknem fele már árbevételt termel, a további – részben külföldi – tőkebefektetések összege meghaladta az állami ráfordítás összegét.

    Az ITM a társbefektetői források felhasználásával kívánja fokozni az inkubátorok kockázatvállalási hajlandóságát, ezzel is segítve a gyors növekedésre képes induló vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeinek piaci hasznosulását. A támogatások erősítik a hazai startup ökoszisztéma növekedési képességét, ösztönzik az innovatív ötletek felszínre kerülését és megvalósítását – olvasható a tárca közleményében.

    factor startup támogatás inkubátorház Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)
    Kapcsolódó cikkek