Magyar gazdaság

A gazdaságot is segítheti a fiatalok szja-mentessége

A 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó alóli mentességével a koronavírus-járvány gazdasági hatásaiból való kilábalás is rövidebb, könnyebb lehet.

A 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó (szja) alóli mentességével a koronavírus-járvány gazdasági hatásaiból való kilábalás is rövidebb, könnyebb lehet – mondta Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója az M1 csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A kutató úgy értékelt: ennek az intézkedésnek rövid és hosszú távú hatásai is lesznek. Rövidtávon növekedhet a foglalkoztatottság, hosszútávon pedig lendületet kaphat a gazdaság növekedése is.

Fotó: Shutterstock

Pásztor Szabolcs azt mondta:

az szja-mentességgel egy bruttó 300 ezer forintos havi keresetű fiatal 45 ezer forintot spórolhat meg.

Kiemelte: válság idején szükséges ösztönözni a fiatalokat. Etekintetben fontos lépés volt a Diákhitel Plusz program is. Azt mondta: „mozgalmas” éve volt a Diákhitel Központnak, 2020-ban több mint 30 ezer igénylés érkezett hozzájuk.

Pásztor Szabolcs azt is elmondta, hogy a visegrádi országokat – Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország – nézve a magyar fiatalok foglalkoztatottsága jónak mondható, az uniós szinthez viszonyítva viszont alacsonyabb.

szja-mentesség
Kapcsolódó cikkek