Magyar gazdaság

Csaknem nyolcezermilliárd forintnyi megtakarítás van már az alapokban

A tőzsdei hozamok felpattanása és a továbbra is intenzív megtakarítási kedv nyomán 7946 milliárd forinttal újabb csúcsra ért a befektetési alapok összvagyona novemberben.

A hazai befektetési alapok is profitálni tudtak a novemberi tőkepiaci raliból, a szektor összvagyona egyetlen hónap alatt 3 százalékkal hízott, ezzel október után újabb csúcsot döntött, és megközelítette a 8 ezermilliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.

Az alapkezelőknél fialtatott megtakarítások eszközértéke 7946 milliárd forintra rúgott a hónap végén, a 233 milliárd forintos gyarapodás csaknem a háromszorosa az októberben elért 83 milliárdos bővülésnek.

A befektetők ismét tetemes mennyiségű pénzt bíztak a portfóliómenedzserekre, az előző havi 101 milliárd forint után 85 milliárd forintos tőkebeáramlást regisztrálhattak az alapok. A vezető szerep ezúttal mégis a hozamoknak jutott, a Joe Biden győzelmét hozó amerikai elnökválasztással, valamint a koronavírus-vakcinák megjelenésével ugyanis lényeges kockázati tényezők árazódtak ki a tőkepiacokról. Az MSCI fejlődő piaci részvényindexe 9,3, a fejlett piaci indexe pedig 12,7 százalékot emelkedett. A magyar még az előbbieken is túltett: a BUX bő 20 százalékot ralizott novemberben. A piaci hurráoptimizmus az alapok hozamában is lecsapódott, az árfolyamok emelkedése 180 milliárd forinttal gyarapította az összvagyont. Kisebb szépséghibát csak a devizamozgásokon elért veszteség okozott, mivel 32 milliárd forinttal apasztotta a befektetők vagyonát.

A hónap sztárjai a részvényalapok voltak, a 34 milliárd forintnyi friss lekötést 80 milliárd forinttal fejelték meg a ritka bőkezű hozamok, így 9 százalékos bővüléssel 1388 milliárd forintra emelkedett a tőzsdei eszközökben lévő összvagyon, és augusztus óta negyedik egymást követő hónapban döntött rekordot.

Fotó: Shutterstock

Jó hónapjuk volt a részvényekből szintén csemegéző vegyes alapoknak is, eszközértékük csaknem 3,5 százalékkal emelkedett. A megtakarítók 11 milliárd forinttal növelték itteni kitettségüket, a deviza- és árfolyammozgások pedig további 40 milliárd forinttal gyarapították a megtakarítások értékét.

A vegyes alapokban november végén már 1550 milliárd forintot kezeltek, ez rekord a terméktípus történetében, az eszközérték meghaladja a kötvényalapokét.

Az utóbbiaknak ezzel együtt sincs okuk a szégyenkezésre. Az árfolyam-emelkedést és a felhalmozott hozamokat ugyan kioltotta a devizahatás, ám a kötvényekbe fektető alapok a tetemes, 20 milliárd forint feletti tőkebeáramlásnak köszönhetően így is 1,6 százalékos növekedést értek el.

A piaci kockázatok enyhülése segítette az ingatlanalapokat is, a legnagyobb termékkategória eszközértéke 2 százalékos vagyonbővüléssel szintén minden eddiginél magasabbra, 2293 milliárd forintra ugrott.

A növekedést a július óta egyre intenzívebb forrásbevonás mellett a szépen fialó hozamok is támogatták.

A származtatott alapokból ezúttal pénzt vettek ki a befektetők, a kiáramló hétmilliárd forint tőkét azonban bőségesen ellensúlyozta a befektetési jegyeken elért 21 milliárd forintra rúgó hozam, így az ingatlanalapokéhoz hasonló, közel 2 százalékos bővülést regisztrált az eszközkategória. A fentiekhez képest jóval kisebb vagyont kezelő garantált és pénzpiaci alapok zsugorodása folytatódott az ősz végén is, különösen az előbbi 15 milliárd forintos vagyonvesztése tetemes.

Az abszolút hozamú alapoknál az MKB Rotunda lett a befutó, közel 30 százalékos teljesítménnyel

A rendkívül szélsőséges 2020-as évben a hazai abszolút hozamú alapok teljesítménye is erőteljesen változó volt, a legjobb éves teljesítményt az MKB Rotunda Abszolút Hozamú Befektetési Alap érte el 29,2 százalékos hozammal. Az alap féléves viszonylatban is tetemes, mintegy 18 százalékos teljesítményt könyvelhet el – derül ki az MKB-Pannónia Alapkezelő közleményéből. | VG

 

részvény befektetési alapok ingatlan kötvény MNB vegyes alap
Kapcsolódó cikkek