Magyar gazdaság

Irányt mutatott a 2021-es monetáris politikáról az MNB

A kormány és a jegybank együttműködését, a mérleg növelését, illetve az állampapírvásárlások szerepéről beszélt Virág Barnabás.

A pandémia jelentős változásokat okozott a gazdaságban, nem volt kivétel ez alól a monetáris politika sem – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a 8. Lámfalussy konferenciát Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Hogyan nézhetnek ki a jegybankok 2021-ben – tette fel a kérdést, amire három pontban válaszolt.

A fiskális és monetáris politika között szorosabb együttműködésre van szükség – szögezte le Virág Barnabás. Magyarországon a kormány adókönnyítéseket jelentett be, míg a jegybank likviditást nyújtott a bankrendszeren keresztül a vállalatoknak. A válság rávilágított, hogy a sikeres gazdaságpolitikához együttműködésre van szükség.

Virág Barnabás
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Növelni kell a jegybanki mérlegeket – folytatta a második ponttal az MNB alelnöke. Már eddig is jelentősen bővültek a mérlegek, ez a folyamat fennmarhat. Nyugat-Európában már a 2008-as válság után bevett módszer lett az eszközvásárlás és a mennyiségi könnyítés, azonban a koronavírus okozta válságkezelésben a régiónkban is megjelent ez a gyakorlat. A jegybank-alelnök szerint a nagyobb mérleg lesz az új norma.

Harmadikként arra mutatott rá az MNB tisztségviselője, hogy a központi bankok több állampapírt vehetnek, ami biztosítja a finanszírozást és a monetáris transzmissziót is támogatja. A jegybankoknak hosszútávú szerepe lehet az állampapírpiacon, a zöld finanszírozásban és a digitalizációban úttörő szerepe lehet a központi bankoknak. A japán példát viszont el kell kerülni, a távolkeleti szigetországban a jegybank túlzott mértékben avatkozott be a piaci folyamatokba, amely károsnak bizonyult a gazdaságra.

A modern jegybankoknak középtávon is hozzá kell járulnia a növekedéshez

– zárta előadását Virág Barnabás.

Lámfalussy monetáris politika MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek