Magyar gazdaság

Jövőre lesz teljes a talpraállás a Nemzetközi Beruházási Bank szerint

A régiós nagyvállalatok létrehozásában látja a kelet-közép-európai fellendülés kulcsát a fejlesztési bank.

Tavaly 6,5 százalékkal csökkenhetett a bruttó hazai termék (GDP) Magyarországon, amit idén 4,3 százalékos növekedés, jövőre 4,7 százalékos bővülés követhet – derült ki a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) közleményéből.

A 2019-es GDP-t 2022 harmadik negyedévében érheti el a magyar gazdaság.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

2020-ban a közép- és kelet-európai országok gazdaságai az EU-nál átlagosan 1,5 százalékponttal jobban teljesítenek, míg 2009-ben 1 százalékpontos volt az elmaradás. A növekedési előny azt tükrözi, hogy sikeres gazdaságpolitikát valósítanak meg a térségben. A közép- és kelet-európai országok nagyobb költségvetési és monetáris mozgástérrel érkeztek a koronaválság időszakába, mint a 2008-as pénzügyi válságba.

Három olyan kulcsfontosságú terület van, amiben a régiós országok lemaradtak,

  • a vállalkozásalapítás,
  • az építési engedélyek kezelése
  • és a villamosenergia-beszerzés területén lehetne javítani.
  • Az IIB ezek közül a vállalkozásalapításban és a villamosenergia-beszerzésben is segíti az ügyfeleit. Előbbire 97 millió eurós alapot hozz létre a fejlesztési bank az Európai Beruházási Alappal közösen. Utóbbi fejlesztését a Magyar Villamos Művek 90 millió eurós hitelkeretével támogatja. Az IIB közleménye szerint a térség kormányainak segítenie kell a vállalati fúziókat, mivel így jöhetnek létre olyan regionális cégek, amelyek a globális versenyben is megállják a helyüket.

    GDP M&A IIB
    Kapcsolódó cikkek