Magyar gazdaság

Tavaly 1,2 milliárdot fordított fejlesztésre a Budai Egészségközpont

A kormánytól függően új gerincgyógyászati központot építhet az intézmény.

Közel 10 milliárd forintos árbevételt ért el tavaly a 20. évfordulóját ünneplő Budai Egészségközpont (BEK). A 11,5 milliárdos tervtől ugyan 10,4 százalékkal elmaradt, de így is 8-10 százalékkal meghaladja a 2019-es bevételt – mondta a Világgazdaságnak Dr. Varga Péter Pál ügyvezető igazgató.

A növekedés oka, hogy tavaly bővítette az egészségközpont a szolgáltatási spektrumát, felerősítette a távkonzultációt, amelyet korábban főként a külföldi páciensek használtak, a járvány miatt azonban nagyon sok hazai beteg is igénybe vette.

Ez előre nem tervezett plusz bevételt termelt, ahogy a covid-tesztek is.

Fotó: Shutterstock

Továbbá kialakítottak egy 50 ágyas covid-osztályt, amely főként a rehabilitációt szolgálja, és az általában műtéteket végző orvosokat is bőven ellátja feladattal.

A járvány miatt egyébként erősen akadályozott a központ működése, 1100 beteg várakozik operációra, és csak a november-januári időszakban havi 150 millió forintos közfinanszírozott árbevétel marad el a halasztott műtétek miatt.

Tavaly a betegek 40-42 százaléka vett igénybe NEAK finanszírozott ellátást, a privát páciensek száma az elmúlt tíz évben folyamatosan növekvő arányt képvisel.

Tavaly 1,2 milliárd forintot fordított az egészségközpont fejlesztésekre, amellyel gyermek gerincsebészeti központot és fekvőbeteg osztályt hozott létre – zömében saját forrásból és egy szerényebb összegű banki hitelből.

Idén további bővítéseket tervez a fekvő illetve járóbeteg ellátás terén is.

Emellett, ha a kormány úgy dönt, hogy stratégiai szerepet szán a BEK-nek gerincgyógyászat terén, akkor már tavasszal hozzálát egy új gerincgyógyászati központ építéséhez.

Márciusban emelkednek a központ árai, amely főként az orvosi béremelés miatt szükséges, a drágulás mértéke azonban még nem tisztázott, ugyanis megválik a központ azoktól az orvosoktól, amelyek heti 20 óránál kevesebbet dolgoznak az intézményben, így 100-120 szakember további együttműködéséről kell még dönteni. A specialisták azonban január elsejétől már főállásban dolgoznak a BEK-nél.

Budai Egészségközpont egészségügy
Kapcsolódó cikkek