Magyar gazdaság

A magyar fogyasztók romlónak érzik pénzügyi helyzetüket

Februárban kissé romlott a fogyasztói bizalom a GKI felmérése szerint.

A GKI fogyasztói bizalmi index a januári 5,5 pontos emelkedést követően februárban 1,1 ponttal csökkent, mínusz 34,9 pontra – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A csökkenéssel a mutató a mélypontot jelentő áprilisi zuhanásának még 40 százalékát sem dolgozta le, a februári érték jóval elmarad a válság óta elért júliusi csúcsától, ami mínusz 26,9 pont.

A kutatóintézet ismertetése szerint februárban a lakosság pénzügyi helyzetét és megtakarítási lehetőségét rosszabbnak, a munkanélküliséget és a magyar gazdaság helyzetét viszont jobbnak látta, mint januárban. A fogyasztók tehát saját pénzügyi helyzetüket az előző hónaphoz képest romlónak tartották.

Fotó: Getty Images

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése január után februárban is javult. Áprilisban a munkanélküliségtől való félelem a legnagyobb mértékben erősödött, a nyári javulást ősztől a félelem újabb terjedése követte. Ez februárban örvendetes módon csökkent, de így is csak jóval az átlag alatti mértékben mérséklődött áprilisi megugrásához képest.

A GKI közölte:

a lakosság saját jövőbeli megtakarítási képességét januárban jelentősen javulónak érezte, ez azonban most februárban az őszre jellemző szint alá esett.

Erősödtek az inflációs várakozások, bár nem érték el a decemberi szintet. Erősen romlónak érezte a lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

Az adatfelvétel módszerét 2021. januártól ismét változtatni kellett, a személyes interjúk helyett újra online felmérésre kellett átállni – közölte a GKI.

fogyasztói bizalmi index GKI
Kapcsolódó cikkek