Magyar gazdaság

Csökkentik a zalaegerszegi vendéglátó- és szálláshelyek építményadóját

Elengedi az önkormányzat az év első öt hónapjára számított építményadót több mint kétszáz ingatlanára vonatkozóan.

Elengedi az önkormányzat az év első öt hónapjára számított építményadót több mint kétszáz vendéglátó- és szálláshely ingatlanára vonatkozóan – közölte a város polgármestere csütörtökön, beszámolva arról is, hogy elfogadták a város idei költségvetését.

Balaicz Zoltán a közösségi oldalán közzétett összefoglalójában kifejtette: a járványügyi miatti különleges jogrend ideje alatt nem ülésezik ugyan a közgyűlés Zalaegerszegen sem, de a kormánypárti és az ellenzéki frakcióvezetőkkel, képviselőkkel egyeztetve hozta meg a döntését az idei költségvetésre vonatkozóan.

A zalai megyeszékhely idén 63 milliárd forintos főösszegű költségvetésből gazdálkodik,

de a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt most csak az önkormányzati alapfeladatokra tudnak koncentrálni, sporttámogatásokra, civil szervezetekre, rendezvényekre ezúttal kevesebb jut.

Fotó: Shutterstock

Változatlan marad az önkormányzati lakások és más ingatlanok bérleti díja, a vásárok és piacok területhasználati díja, a parkolás tarifái, a temetkezésekkel kapcsolatos díjak – sorolta.

A polgármester jelezte: szakmai egyeztetések után a kormánypárti és ellenzéki képviselőkkel közösen, egyhangúlag döntöttek arról, hogy

2021-ben minden zalaegerszegi vendéglátóipari ingatlan és szálláshely építményadóját csökkentik az első öt hónapra számított összeggel.

Ez összesen 220 ingatlant érint, segítve a leginkább nehéz helyzetben lévő szektor túlélését.

Ugyancsak segítségként döntöttek úgy Zalaegerszegen, hogy – a kormányrendeletben foglaltakat egy hónappal megtoldva – június 30-áig visszamenőlegesen teljes mértékben elengedik a városi tulajdonú helyiségekben működő vendéglátóhelyek és a kormányrendeletben felsorolt egyéb szektorok bérleti díját, valamint a vendéglátós teraszok közterület-használati díját is.

Ezt a döntést a védelmi intézkedések alakulásától függően május elején újra értékelik és szükség esetén a mentességet meghosszabbítják – ismertette Balaicz Zoltán.

építményadó Zalaegerszeg vendéglátó- és szálláshelyek
Kapcsolódó cikkek