Magyar gazdaság

Már 150 milliárd forintot hozott a szuperállampapír

Eddig 150 milliárd forint kamatot fizettek ki a Magyar Állampapír Pluszban tartott befektetések után.

Eddig 150 milliárd forint kamatot fizetett ki az állam a Magyar Pluszban tartott befektetések után, továbbra is a legnépszerűbb befektetések egyike a szuperállampapír, amit még a koronavírus-válság sem tudott felülírni – mondta Tállai András az MTI-nek. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte:

már csaknem 5500 milliárd forintért vásárolt a lakosság a Magyar Állampapír Pluszból, ami szerinte jelenleg az egyik legjobb befektetés, ugyanis öt év alatt összességében 27 százalék feletti hozamot biztosít.

Az állampapírt a debütálásának évében vásárlóknak már jóváírták az első fél éves és az első éves kamatot. A lakosságnak járó összeg 150 milliárd forint volt, ami ezután sokkal ütemesebben nő majd, hiszen az idő múlásával jelentősen emelkedik a papír hozama. Az első fél év után 3,5 százalék az évesített kamat, az első év végén 4 százalék, majd – folyamatos emelkedés után – az ötödik esztendő végén már hat százalék jár – részletezte.

A magas hozamszint mellett a szuperállampapír kedvező paraméterei közül a rugalmasságot emelte ki az államtitkár. A koronavírus-válságban nagy előny az, hogy ha valakinek szüksége van a pénzre, akkor bármikor, akár néhány hónap múlva is kiszállhat a befektetésből. A kamatjuttatás napját közvetlenül követő öt munkanapon keresztül történő kiszállás esetén a teljes befektetett összeg zsebre tehető az addig elért kamatokkal együtt.

Fotó: Kallus György / VG

Rendkívül kedvező, 99,75 százalékos árfolyamon lehet kiszállni a papírból bármikor máskor is, ami a lakossági állampapíroknál szinte példa nélküli a nemzetközi gyakorlatban – mondta az államtitkár.

A napi kamatozású szuperállampapír teljes hozama a családoknál, a lakosságnál marad, azután nem kell közterhet fizetni.

Különösen krízisben nagy előny, hogy az államot külföldiek helyett a magyar lakosság hitelezi, mégpedig forintban. A szuperállampapírral tehát mindenki jól jár, előnyös a magánszemélyeknek és az állam számára is. „Ma Magyarországon a lakosság az állam egyik fő hitelezője és a kamatként kifizetett összeg is itthon marad” – fogalmazott az államtitkár.

szuperállampapír állampapír mák
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek