Magyar gazdaság

Varga Mihály: a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban

A két nagy hitelminősítő a válság ellenére is befektetésre ajánlott kategóriában tartotta Magyarországot – írta a pénzügyminiszter.

A két nagy hitelminősítő a válság ellenére is befektetésre ajánlott kategóriában tartotta Magyarországot, ez azt jelzi, hogy nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban

– írta Varga Mihály a Facebook-oldalán megjelent bejegyzésében szombaton.

Hozzátette, hogy a Standard & Poor's (S&P) és a Fitch jelentésükben elismerik a magyar válságkezelés hatékonyságát, a kedvező adósságszerkezetet és a megfelelő forrásbevonási lehetőségeket.

https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/photos/a.347514038775/10160570047173776/

A Fitch Ratings és a Standard & Poor's változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország államadós-osztályzatát.

A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, „BBB” szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósságot. Az S&P a rövid lejáratú magyar adósságkötelezettségekre külön „A-2” minősítést tart érvényben.

Fotó: Róka László / MTI

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője szerint bár a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások okozta gazdasági helyzet bizonytalanságot és visszaesést eredményezett a gazdaságban, az államadósság finanszírozása stabil, ebből a szempontból a kockázatok növekedése nem jelentős – tette hozzá.

Mindez az elmúlt évek GDP-arányos adósságcsökkentésének, illetve a finanszírozási szerkezet javulásának köszönhető, kiemelten annak, hogy csökkent a devizaadósság és a külföldi kézben lévő aránya – mondta.

Ahhoz, hogy az ország pozitív kilátást kapjon, szükséges a gazdaság mielőbbi újraindítása, a korlátozások lazítása, illetve a visszatérés a fiskális fegyelemhez és a GDP-arányos államadósság markáns csökkentése Regős Gábor szerint.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában kiemelte: számítottak arra, hogy a válság miatt a hitelminősítők kivárásra rendezkednek be, amíg az élet vissza nem áll a stabil, korlátozások előtti, kiszámíthatóbb állapotába. Ugyanakkor szerinte a válság ellenére relatíve stabilan álló magyar fundamentumok, a finanszírozási képesség, a kordában tartott külső adósság, és ezek alapján a kedvező szinten álló CDS felár indokolttá tenne egy felminősítést.

Tavaly szeptember 25-én a Moody's változatlan Baa3 besorolás mellett már stabilról pozitívra változtatta a magyar gazdaság kilátásait. Ezt azzal indokolta, hogy a legutóbbi, 2018-as felülvizsgálat óta végbement makrogazdasági egyensúlyjavulás igen erőteljes volt, illetve a magyar gazdaság vélhetően válságállóbb lesz, mint a hasonló fundamentumú országoké. Idén januárban pedig a Fitch is hasonló értékelést tett közzé a régiós gazdaságokról, miszerint a magyar gazdaság lesz a visszapattanás élén – mutatott rá Suppan Gergely.

Moody's Standard & Poor's Varga Mihály Fitch Ratings
Kapcsolódó cikkek