Magyar gazdaság

A grillszezon hozhatja a fordulópontot

A baromfitartók is minden idők eddigi legmagasabb takarmányáraival kénytelenek szembesülni, így az áremelkedési folyamat a baromfi termékpályákat sem fogja elkerülni.

A baromfitartók is minden idők eddigi legmagasabb takarmányáraival kénytelenek szembesülni, így

az áremelkedési folyamat a baromfi termékpályákat sem fogja elkerülni

– mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Mint mondta, a sertéshez hasonlóan itt is ökölszabály, hogy a takarmányköltségek teszik ki az élőálat-előállítás önköltségének kétharmadát. Ilyen mértékű takarmányáremelkedésnek magával kell hoznia, hogy a vágóhidakra és onnan a kereskedelembe is magasabb áron kerüljön az élőállat, illetve az állati termék.

A baromfipiacon az élőállatárak emelkedése már megkezdődött, és a piaci szereplők most minden eszközzel azon dolgoznak, hogy a elfogadja a költségnövekedések miatti áremelést. Egyelőre ugyanis a vágó-feldolgozóüzemek nem tudják olyan mértékben emelni az áraikat, ahogyan azt a költségeik növekedése indokolná. Mint mondta, leginkább az étkezési tojásnál és a pulykánál jellemző, hogy sikerült „felfelé lépegetni az árakban”.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Egyébként az élőállatárak emelkedése is eltérő mértékű az egyes baromfifajoknál.

Miután például a pulykánál a madárinfluenza miatt komoly állományok estek ki Nyugat-Európában, az ottani vágóhidak kereslete a hazai árakra is hat, és a múlt héten már 10 százalék körüli áremelkedésről is beszámoltak a piaci szereplők.

Csorbai Attila szerint ugyanakkor amilyen gyorsan emelik az árat a most pulykát kereső kereskedők, ugyanúgy az egyik napról a másikra jelentősen csökkenthetik is azt.

Sokáig ugyanakkor nem tartható, hogy a baromfi-vágóhidak ás -feldolgozók nem tudják átadási áraikat a költségeikhez igazítani. Azt, hogy mikorra sikerül elérniük, hogy a saját termelésük drágulása teljes mértékben tükröződjön átadási áraikban is, annak időpontját a különböző baromfi termékpályákra jellemző keresleti és kínálati helyzet fogja meghatározni, de mielőbb el kell kezdeni ezt a folyamatot – mondta a BTT elnök-igazgatója. Szerinte

a grillszezonra, május-júniusra alakul ki olyan helyzet, amelyben a kereskedelemnek is muszáj lesz ezeket a költségemelkedéseket teljes egészében átvenni, a folyamatnak pedig a fogyasztói árak emelkedése lesz következménye.

Csorbai Attila szerint a takarmányárak emelkedésének globális jellege, illetve a madárinfluenza miatt bekövetkezett komoly európai állománycsökkenés miatt olcsó külföldi importra nem lehet számítani, tehát ez nem lesz akadálya az emelkedő költségek érvényesítésének. Az viszont kérdés, hogy a koronavírus miatti gazdasági visszaesés hogyan befolyásolja a vásárlóerőt.

pulyka baromfiárak Baromfi Termék Tanács
Kapcsolódó cikkek