Magyar gazdaság

A tömeges oltás sikerében bíznak a német befektetők

Németországban márciusban a vártnál nagyobb mértékben javult a befektetői hangulat, ami a széleskörű fellendülés kilátásait erősíti Európa legnagyobb gazdaságában – áll a ZEW gazdasági kutatóintézet legfrissebb jelentésében.

Németországban márciusban a vártnál nagyobb mértékben javult a befektetői hangulat, ami a széleskörű fellendülés kilátásait erősíti Európa legnagyobb gazdaságában – áll a ZEW gazdasági kutatóintézet legfrissebb jelentésében. A befektetők gazdasági hangulatának mutatója 76,6 pontra emelkedett az előző havi 71,2 pontról. Az elemzői konszenzus ennél kisebb, 74 pontra történő emelkedést jelzett. Az optimizmust erősíti, hogy

a szakértők arra számítanak, hogy őszig a német lakosság legalább 70 százaléka megkapja a koronavírus elleni védőoltást.

Nagy többségük viszont az további növekedésével, valamint a hosszútávú kamatlábak emelkedésével számol. A jövőbeli kilátásokkal párhuzamosan a jelenlegi viszonyok mérőszáma is emelkedett: a mutató mínusz 61 ponton áll jelenleg az előző havi mínusz 67,2 pont után. Ez szintén meghaladja az előrejelzésben szereplő mínusz 62 pontos konszenzust. A jelentés az euróövezetre is javuló konjunkturális kilátásokat mutat, az index 74 pontra emelkedett a februári 69,6 pontról, és az aktuális helyzet megítélése is javult, 4,8 ponttal, mínusz 69,8 pontra.

A felmérés a március elejétől 15-ig tartó időszak kilátásai alapján készült, így nem tükrözi annak lehetőségét, hogy az AstraZeneca oltóanyag használatát akár hosszabb távra is felfüggeszthetik, ami lassíthatja az európai oltási kampányt, növelve a harmadik hullám gazdasági pusztítását – jegyezte meg Thomas Gitzel, a VP Bank vezető közgazdásza.

Fotó: HENDRIK SCHMIDT / dpa/AFP

A német gazdaság kétsebességessé változott, amelyben az exportorientált gyártók jól teljesítenek, miközben a belföldi szolgáltatásokat a november elején bevezetett és december közepén szigorított záróintézkedések tovább sújtják.

Ennek ellenére az éves inflációs ráta februárban 1,3 százalékra emelkedett, ami 2020 márciusa óta a legmagasabb érték, ez az emelkedés azonban olyan egyszeri tényezőkre vezethető vissza, mint az ideiglenes áfa-csökkentés december 31-én történt kivezetése, és az energiaárak megugrása.

Ugyanakkor Európa második és harmadik legnagyobb gazdaságában is emelkedtek a fogyasztói árak. Franciaországban a várt 0,4 százaléknál magasabb, 0,6 százalék lett az éves februári infláció, amit elsősorban a szolgáltatások árának növekedése okozott, míg Olaszországban 0,6 százalékra nőtt az előző hónapban az árváltozás éves rátája a januári 0,4 százalékról, ami 2019 júniusa óta a legmagasabb érték. Az emelkedést főként a szállítmányozás árának növekedése hajtotta.

A ZEW német gazdaságkutató mellett a francia jegybank is optimistább a korábbinál az idei gazdasági kilábalás ütemével kapcsolatban. Szerintük a fogyasztói kereslet növekedése a vártnál nagyobb lendületet adhat a második félévben, így az idei egész évben 5,5 százalékkal, 2022-ben 4, 2023-ban pedig 2 százalékkal fog növekedni a francia gazdaság. Decemberben 2021-re és 2022-re egyaránt 5 százalékos, 2023-ra 2 százalékos növekedést becsültek.

ZEW-index francia jegybank koronavírus járvány gazdasági előrejelzés
Kapcsolódó cikkek