Magyar gazdaság

Lassult a G20-ak gazdasági növekedése a tavalyi utolsó negyedévben

A december végével záródott három hónapban a legnagyobb gazdasági növekedést Indiában regisztrálták.

Lassult a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport gazdasági növekedése a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedévvel összevetve.

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint

a G20-ak növekedése 2,1 százalékra mérséklődött a tavalyi negyedik negyedévben a harmadik negyedéhez képest, amikor még 7,8 százalékos bővülést mértek.

A tavaly december végével záródott három hónapban a legnagyobb gazdasági növekedést Indiában regisztrálták, 7,9 százalékosat a harmadik negyedévi 23,7 százalék bővülés után.

Fotó: Shutterstock

Mexikóban 3,3 százalékkal, Brazíliában 3,2 százalékkal, Ausztráliában 3,1 százalékkal, Indonéziában 2,9 százalékkal, Japánban és Szaúd-Arábiában egyaránt 2,8 százalékkal, Kínában 2,6 százalékkal, Kanadában 2,3 százalékkal, Törökországban 1,7 százalékkal, a Dél-Afrikai Köztársaságban 1,5 százalékkal, Dél-Koreában 1,2 százalékkal, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban egyaránt 1 százalékkal, Németországban pedig 0,3 százalékkal nőtt a gazdaság.

Olaszországban 1,9 százalékkal, Franciaországban 1,4 százalékkal csökkent a GDP a harmadik negyedévvel összevetve, amikor jelentősen, 15,9 százalékkal, illetve 8,5 százalékkal nőtt a gazdaság.

Az OECD számításai szerint a G20-ak együttes GDP-je 3,3 százalékkal csökkent tavaly. Két országban nőtt csupán a gazdaság: Kínában 2,3 százalékkal, Törökországban pedig 1,8 százalékkal.

A legnagyobb gazdasági visszaesés Nagy-Britanniában volt, ahol 9,9 százalékos GDP-csökkenést jegyeztek fel.

Az OECD a G20-csoport idei gazdasági növekedését 6,2 százalékra várja.

gazdasági növekedés gazdasági visszaesés G20
Kapcsolódó cikkek