Magyar gazdaság

Erősebb növekedés, gyorsuló infláció – erre számít az MNB

Az infláció 3,8-3,9 százalék körül alakulhat a jegybank szerint.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 4-6 százalékos gazdasági bővülésre számít idén legfrissebb Inflációs jelentésében, az pedig 3,8-3,9 százalék lehet a kedden közzétett fő számok szerint. A legutóbbi, decemberben közzétett előrejelzésében a jegybank még 3,5-3,6 százalékos fogyasztói pénzromlással, és 3,5-6,0 százalék közötti GDP-növekedéssel számolt.

Fotó: MTVA / MTI

Döntött a kamatfeltételekről a Magyar Nemzeti Bank

Tavaly nyár óta 0,6 százalékon tartja az alapkamatot a monetáris tanács.

Marad a kedvező finanszírozási helyzet

A kamatkondíciók változatlan szinten történő tartása azt jelenti, hogy a kedvező finanszírozási helyzetet továbbra is fenntartjuk – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón kedden.

Kiemelte: az infláció megugrását átmenetinek ítéli meg a jegybank, az árak elszabadulására nem kell számítani

Az inflációs bizonytalanság lehet a legnagyobb kihívás

A következő hónapokban az inflációs bizonytalanság lehet a legnagyobb kihívás, nyárig átmeneti kiugrások is előfordulhatnak – írta az MNB monetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Az MNB továbbra is az árstabilitást tekinti a legfontosabbnak. A bizonytalan kilátások miatt figyelemmel kísérik a gazdaság újraindítását, hogy időben semlegesítsék az inflációt erősítő hatásokat

– olvasható a közleményben.

A monetáris tanács szerint az átmeneti hatások a nyári hónapokban megszűnhetnek, tehát az infláció ezt követően térhet vissza a jegybanki toleranciasávba.

gazdasági növekedés infláció MNB
Kapcsolódó cikkek