Magyar gazdaság

Okosklórrendszert vetne be a Fővárosi Vízművek

A projekt eredményeit már több hazai és nemzetközi fórumon bemutatták, igen élénk volt például a kínai vízipari szereplők érdeklődése.

A jelenleginél kevesebb klór is elég ahhoz, hogy csökkenjen a vezetékes csapvízben a mikrobiológiai fertőzés kockázata a közelmúltban zárult, száztízmillió forintba került magyar–izraeli okosklór projekt megállapítása szerint.

A klór adagolásának mérséklését az Inno-Water Zrt., a Fővárosi Vízművek Zrt., a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a CQM által kifejlesztett intelligens klórozóberendezés és hálózatüzemeltetési rendszer úgy teszi lehetővé, hogy közben minimalizálható a másodlagos szennyeződések és a hálózati víz minőségének romlása, kevesebb fertőtlenítési melléktermék keletkezik, az ivóvíz élvezeti értéke pedig javul.

A projekt eredményeit a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség szaklapja, a Hírcsatorna ismertette. Mint emlékeztet, egyelőre úgy tartják fenn a klór szükséges szintjét a vízhálózatban, hogy e szint a betáplálási ponton magas, mert így marad belőle elég a hálózat távolabbi pontjain is. Csakhogy ez íz- és szagproblémát okoz a víztisztító telephez közeli fogyasztóknál, több fertőtlenítési melléktermék keletkezésével jár, és persze annál drágább a fertőtlenítés, minél több klórt használnak hozzá.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A hároméves projektben kidolgozott algoritmusrendszerrel azonban meghatározható, hogy egy tetszőleges ivóvízhálózaton – újabb adagolási pont kijelölésével – hogyan kell optimálisan adagolni a klórt.

E célból a modellként használt budapesti ivóvízhálózaton megjelölték azokat helyeket is, amelyeken célszerű utóklórozó berendezést telepíteni. Megvizsgálták azt is, hogy mennyivel csökkenthető az adagolt fertőtlenítőszer mennyisége úgy, hogy az egyes zónákon ne romoljon a fertőtlenítés mértéke a referenciaértékekhez képest.

A projekt eredményeit már több hazai és nemzetközi fórumon bemutatták, igen élénk volt például a kínai vízipari szereplők érdeklődése.

Az Inno Water Zrt. már vizsgálja a Fővárosi Vízművekkel az okosklórrendszerhez szükséges adagoló engedélyeztetésének és telepítésének lehetőségét. A vízművek a fentiekre alapozva, gazdaságossági számításokkal alátámasztva tervezi kialakítani a fertőtlenítési rendjét – vetíti előre a szaklap –, sőt, új szolgáltatásként más üzemeltetőket is segíthet az optimális fertőtlenítési pontok kijelölésében.

Törnek az öreg csövek

A Fővárosi Vízművek február utolsó hetében huszonegy sérülést javított meg, ezzel egy napnál rövidebb idő alatt maradt a közcsősérülések elhárításának átlagos átfutási ideje. Rendszeresen közzétett adatai szerint az elmúlt időszakban megsérült vezetékek átlagos kora 60 év, de volt köztük egy 112 éves is, a legfiatalabb pedig 1984 óta működik.

 

Inno-Water Fővárosi Vízművek okosklór
Kapcsolódó cikkek