Magyar gazdaság

Idén is 250 milliárdot fizet a büdzsébe az MNB

A jegybank a támogatási programokon túl többletforrással is hozzájárul a válság kezeléséhez, a gazdaság újraindításához. Összesen 250 milliárd forint osztalékot fizetnek a költségvetésbe.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi, kiemelkedően magas, 255,4 milliárd forintos nyereségét csaknem teljes egészében a központi költségvetésnek juttatja – írja a jegybank az MTI-hez ejuttatott közleményében. Hozzáteszik azt is: az MNB igazgatósága a nemzetgazdasági érdekeket és a korábbi évek nyereségéből felhalmozott jegybanki tartalék szintjét figyelembe véve döntött így.

Fotó: MTVA / MTI

Az MNB eredménye 2013 óta folyamatosan pozitív, és azóta negyedik alkalommal döntöttek osztalékról. A 2015., valamint a 2018. évi eredményből 50-50 milliárd forintot, míg a 2019. évi után a mostanival azonos összeget, így

az elmúlt években összesen 600 milliárd forint osztalékot fizettek be a költségvetésbe.

Az MNB a koronavírus járvány megjelenése óta célzott programjaival a gazdasági szereplők széles köre számára biztosít forrást, fenntartva a pénzügyi stabilitást és folyamatosan segítve a válságkezelést

– áll a jegybanki közelményben. Programjain keresztül 2020-ban mintegy 5900 milliárd forintnyi többletforrás jelent meg a magyar gazdaságban. Ez idén, a 250 milliárd forintos osztalékbefizetésről szóló döntést is figyelembe véve, 2175 milliárd forinttal emelkedett.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/a-forint-elszallasa-eseten-johet-a-jegybank-lepese-2-3707890/

Magyar Nemzeti Bank (MNB) osztalék központi költségvetés
Kapcsolódó cikkek