Magyar gazdaság

A franciák és a németek túllicitálták az uniós célokat

Fennmarad a francia-német tengely, és a két ország az uniós kilábalási alapokból nekik járó összegek javát a klímavédelemre és a digitális átalakulást fordítja – jelentették be kedden.

Egy évvel azután, hogy Franciaország és Németország közös finanszírozású kilábalási alapot javasolt az Európai Uniónak, a két ország pénzügyminiszterei kedden közös sajtótájékoztatón jelentették be, mire használnák a nekik járó összegeket, egyúttal demonstrálva, merre igazgatnák az európai hajót.

A tagállamoknak április 30-ig kell benyújtaniuk nemzeti kilábalási terveiket elbírálásra az Európai Bizottsághoz, ami a 800 milliárd euró összegű alap kiutalásainak 13 százalékához juttathatja őket idén.

Franciaországon és Németországon (a két legnagyobb uniós gazdaságon) kívül a spanyolok és az olaszok is – összesen a 27 tagállam mintegy fele – teljesítheti határidőre a beadást, a többiek késlekednek, és az alapról szóló megegyezést még nem is ratifikálta minden tagállam parlamentje.

Fotó: Arthur Nicholas Orchard / Hans Lucas via AFP

A kapott összegek legalább 37 százalékát zöld beruházásokra, 20 százalékát a digitális átalakulásra kell költeni.

Berlin és Párizs nagyobb iramot diktálna.

Franciaország, amely már bejelentett egy 100 milliárd eurós, saját forrásait is felhasználó kilábalási tervet, az alapból neki járó mintegy 40 milliárd euró felét fordítaná klímavédelemre és negyedét digitalizációra – mondta Bruno Le Maire külügyminiszter. Német kollégája, Olaf Scholz még ennél is erőteljesebb ambíciókról számolt be: a Berlinnek járó 28 milliárd euró 90 százalékát költenek zöld és digitalizációs célokra. Mindkét kormány támogatja a hidrogén, mint energiahordozó felhasználásával kapcsolatos fejlesztéseket.

Le Maire – aki szerint az EU alapjából legkésőbb szeptemberre megérkezhet Párizsba az első pénzutalás – hangsúlyozta:

a cél nem egyszerűen a kilábalás, hanem a gazdasági megerősödés, különben állandósul Európa függése Kínától és az Egyesült Államoktól, és végképp alulmarad.

Az amerikai elnök javaslatát a 21 százalékos globális minimum társasági adóra Berlin és Párizs is támogatja – mondta a Zeit hetilap online kiadásának a két pénzügyminiszter. Scholz a sajtótájékoztatón hozzátette: erről már a következő hónapokban megszülethet a nemzetközi megállapodás.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/a-vartnal-gyorsabban-felporoghet-a-nemet-gazdasag-3716677/

Németország GDP kormány
Kapcsolódó cikkek