Magyar gazdaság

Az idei GDP-növekedésben is nyomot hagyhat a vártnál gyorsabb dinamika

A vártnál gyorsabb GDP-növekedéssel tervezhetik meg a 2022-es költségvetést a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint.

Az idei évre tervezett 4,3 százaléknál gyorsabb GDP-növekedéssel tervezhetik meg a 2022-es költségvetést a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint. A 2021-es költségvetés módosítását múlt héten nyújtotta be a kormány, és néhány héten belül a 2022-es büdzsé tervezetét is az Országgyűlés elé terjeszthetik.

A Pénzügyminisztérium (PM) a decemberi makrogazdasági előrejelzésében még mindössze 3,5 százalékos GDP-növekedéssel kalkulált 2021-re, a most benyújtott előirányzatban viszont már 4,3 százalék szerepel, a vártnál gyorsabb dinamika a jövő évi számokra is hatással lehet.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője 4,5 százalékos bővüléssel számol az idei évre. Jövőre gyorsulás jöhet, akár az 5,5 százalékos célszámmal is kijöhet a 2022-es költségvetési tervezet, de ez még mindig visszafogott prognózisnak bizonyulhat, hiszen a decemberi makrogazdasági jelentésben 5,4 százalék szerepelt. A szakember hozzátette: a nominális GDP-prognózis 51 000 milliárd forintra emelése miatt jövőre 56-57 000 milliárddal kalkulálhat a kormány.

Fotó: Shutterstock

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója hangsúlyozta: a szakmai konszenzus és az elemzőintézet egyaránt 4,5 százalékos bővüléssel kalkulál erre az évre, a dinamika jövőre is azonos lehet ezzel.

A PM viszont az uniós helyreállítási alap jelentős forrásaival is számolhat, így akár 6,5 százalékos növekedési prognózis is szerepelhet a jövő évi büdzsé tervezetében.

Palócz Éva szerint ugyanakkor a fejlesztések felfutása időigényes, ami 5 százalék körüli GDP-emelkedést indokolhat inkább.

A GDP-arányos hiányt 4,8 százalékról legfeljebb, 5,5 körülire emelhetik a 2022-es költségvetési tervezetben, 4,5-5 százalék lehet a reális – hívta fel a figyelmet Németh Dávid. Palócz Éva hangsúlyozta:

5 százalékos deficittel számolnak jövőre, de a kormány rugalmasan alakíthatja a költései visszafogásával vagy elengedésével a hiányt, a GDP-arányos államadósság ezzel párhuzamosan csökkenhet.

A 2021-es költségvetési törvény módosításában az idei év végére már éppen csak 80 százalék alá mérséklődő adósságrátával számol a kormány – tette hozzá a Kopint-Tárki szakértője. A K&H Bank elemzője azzal kalkulál, hogy nagyjából 2,5 százalékponttal csökkenhet az adósságráta 2022-ben, így 77-77,3 százalék lehet az A költségvetésen kívüli tételek, a kincstári egységes számlán hagyott pénzek és az uniós források áramlása is módosíthatja az adósság alakulását. Németh Dávid szerint a válság lecsengésével csökkenhet a kincstári egységes számlán lévő pénzek nagysága, ami kedvezően befolyásolhatja az államadósság alakulását.

GDP Pénzügyminisztérium államadósság deficit makrogazdaság magyar gazdaság bővülés
Kapcsolódó cikkek