Magyar gazdaság

Júliustól megváltoznak az uniós áfaszabályok

Az online kereskedelmet is érintő új szabályok szerint ezentúl az EU-n kívüli országokból rendelt árukra is áfát kell fizetni.

Új áfaszabályok lépnek életbe 2021. július 1-jétől, egyszerű és egységes rendszert kínálva az uniós vállalkozásoknak – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A hatályba lépő új szabályok leegyszerűsitik a határokon átnyúló online kereskedelemben részt vevő vállalkozások jelenlegi áfakötelezettségeit, egyúttal csökkentik az adminisztrációs terheket.

Ezzel együtt megszűnik az EU-ba irányuló importra vonatkozó 22/10 eurós áfamentességi küszöbérték is, ami a szakértők várakozásai szerint tisztességesebb versenyhelyzetet teremt az uniós vállalkozások számára.

Júliusban az e-kereskedelemre vonatkozó új áfaszabályokat vezetnek be az unió egész területén,

egyszerűbbé teszik a vállalkozások számára az online értékesítést, és egyenlőbb versenyfeltételeket teremtenek az EU-n kívüli online vállalatokkal szemben.

A szabályok különösen fontosak lesznek azok számára, akik online értékesítést végeznek, vagy online piacteret működtetnek.

A legfontosabb célok:

  • annak biztosítása, hogy az áfafizetés a fogyasztás vagy a szolgáltatásnyújtás helyén történjen;
  • egységes áfarendszer létrehozása az áruk és szolgáltatások határokon átnyúló értékesítéséhez;
  • lehetővé tenni, hogy a vállalkozások uniós áfakötelezettségeiket bevallhassák és befizethessék egy egyszerű rendszeren, az (import) egyablakos ügyintézés portálján keresztül;
  • egyenlő versenyfeltételek teremtése az uniós és nem uniós vállalkozások között.
  • A szabályozás segít az áfabevétel-kiesés kezelésében is, ami az egyes tagállamokban várt és a ténylegesen beszedett áfa összegének különbözete.

    A 2018-as évben az Európai Unióra vonatkozó teljes áfabevétel-kiesés egymilliárd euróval csökkent,

    de így is 140,04 milliárdot tett ki.

    Az e-kereskedelemre vonatkozó új áfaszabályok a számok további csökkentését célzó erőfeszítéseket támogatják, és megkönnyítik a globális digitális átállást mind az emberek, mind a vállalkozások számára.

    Fotó: Shutterstock

    Július 1-jétől a vállalkozások egyetlen negyedéves áfabevallásban elektronikus úton is bevallhatják és befizethetik az összes Európai Unión belüli értékesítésre vonatkozó áfát,

    mindezt a saját tagállamuk adóhatóságával együttműködve, a saját nyelvükön, határokon átnyúló esetén is.

    A vállalkozások és az adóalanyok az új platformon, az egyablakos áfaügyintézésen (OSS) keresztül elszámolhatják az EU-n belüli áruk és szolgáltatások online értékesítése után esedékes áfát, és akár 95 százalékkal csökkenthetik megfelelési költségeiket.

    Eközben az egyablakos ügyintézés (IOSS) megkönnyíti az áfa beszedését, bevallását és fizetését azoknak az eladóknak, akik az Európai Unión kívülről értékesítenek árukat unión belüli vásárlóik számára. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eladók és az elektronikus felületek beszedhetik, bevallhatják és az általuk választott adóhatóságnak befizethetik az áfát, ahelyett, hogy ez a vevőt terhelné az importáru behozatalakor.

    Ez jelentősen megkönnyíti a vállalkozások dolgát, és egyúttal az online vásárlókat is megóvja a rejtett költségektől.

    Ugyanakkor nehézséget jelenthet, hogy megszűnik a 22 eurót meg nem haladó értékű EU-ba érkező importáruk jelenlegi áfamentessége.

    uniós vállalkozások áfa EU Európai Unió áfaszabályok vám
    Kapcsolódó cikkek