Magyar gazdaság

Közel 40 százalékos fizetésemelést jelentett be Joe Biden

Rendeletet adott ki Joe Biden amerikai elnök arról, hogy a jelenlegi 10,95-ről 15 dollárra emelik fel a állami dolgozók minimálórabérét. Ez mintegy 37 százalékos emelésnek felel meg, a magasabb bért jövő márciustól kaphatják a munkavállalók.

Úgy tűnik Joe Biden véresen komolyan gondolta béremelési ígéretét. Az amerikai elnök rendeletben szentesítette, hogy jövő márciustól 15 dollár lesz az állami dolgozók minimálórabére – írja a Reuters. Az emelés munkavállalók százezreit érinti. A szövetségi szerződéses munkavállalók jelenleg 10,95 dollárt keresnek óránként, vagyis egy 37 százalékos fizetésemelést hajtanak végre, a jövőbeni emelések mértékét pedig az inflációhoz kötik.

A 15 dolláros órabér az 1900 milliárd dolláros amerikai Covid-mentőcsomag részét képezi.

Az emelés a többi között a takarítókat, a karbantartókat, az ételkiszolgáló személyzetet, az közterületek rendbentartásáért felelős dolgozókat, valamint a szezonális munkát végzőket is érinti. Ők kimaradtak a legutóbbi – még az Obama-kormányzat idején történő – emelésből.

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Fehér házi tisztviselők ugyanakkor ragaszkodnak hozzá, hogy az emelés ne rójon többletterhet az adófizetőkre.

Az erős szakszervezet és a magasabb bérek feltámaszthatják az amerikai középosztályt, miközben segítenek áthidalni a gazdasági és faji egyenlőtlenségeket. A béremelés rendeletben való szentesítése a legújabb lépés a szervezett munkásmozgalom támogatásában

– mondta az a Joe Biden, akit gyakran emlegetnek a valaha volt legszakszervezet-ellenesebb elnöknek.

Az államfő hétfőn utasítást adott egy fehér házi munkacsoport létrehozására, amely a munkás-, és szakszervezeteket segíti a jövőben. A munkacsoport élén Kamala Harris alelnök áll majd. A szervezet feladata a többi között, hogy megállítsa a szakszervezetek Amerika-szerte tapasztalható leépülését.

Joe Biden valamennyi szövetségi munkaügynökségtől elvárja, hogy a 15 dolláros minimálórabérről szóló rendeletet 2022. január 30-ig illesszék be az új munkaszerződésekbe.

Kamala Harris Egyesült Államok állami dolgozók dolgozók szakszervezet munkavállalók USA Joe Biden Fehér Ház munkásszervezet válság minimálbér órabér
Kapcsolódó cikkek