Magyar gazdaság

Közel 5800 milliárd juthat helyreállításra és ellenállóképesség-javításra

Az EU-források elosztására irányuló tervezet a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira reagál, emellett a zöld- és digitális átállást segíti elő.

Szerdán vált nyilvánossá Magyarország Helyreállítási és Ellenálló képesség Tervének (HET) teljes tervezete. A több mint 40 oldalas dokumentum a palyazat.gov.hu oldalon bárki számára hozzáférhető.

Az által létrehozott Helyreállítási Alap lehetőséget nyújt arra, hogy a tagállamok a koronavírus okozta járvány következményeit enyhítsék, és újra növekedési pályára állhassanak.

Fotó: Shutterstock

Az uniós eszköz főként állami beruházások és reformok felgyorsítását célozza meg.

Ehhez igazodva készítette el hazánk a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét, amely

a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira reagál, emellett a zöld- és digitális átállást segíti elő.

A terv kilenc komponensből áll, melyek megvalósításához az előzetesen becsült forrásigény 5760 milliárd forint. Az összeg több mint fele (51 százaléka) az uniós klímacélok megvalósításához is hozzájárul.

Fotó: HET Tervezet

A program költségvetésének harmada a közlekedés, míg egyhatod része az egészségügy fejlesztését érinti. A tervezet megtekintése után a honlapon keresztül van lehetőség véleményt megfogalmazni, javaslatokat tenni. A tervezet a véglegesítés után az Európai Unió illetékes szervei elég kerül, és csak az EU jóváhagyása után indulhat a program.

helyreállítási alap Helyreállítási és Ellenállóképesség Terv klímacélok beruházások forrás EU Európai Unió HET Tervezet
Kapcsolódó cikkek