Magyar gazdaság

Még várni kell a béremelésre az állami cégek dolgozóinak

Elkezdődtek a tárgyalások a munkaadók, a szakszervezetek és a kormány között az állami társaságok dolgozóinak bérfejlesztéséről. A megugró infláció miatt idén kisebb ütemű reálkereset-növekedésre van kilátás.

A közszolgáltató társaságok munkavállalóinak a keresete továbbra is elmarad nemzetgazdasági átlagtól, ezért is megalapozott a szakszervezetek 6 százalékos bérkövetelése. A kormány azonban idén a munkahelyek megőrzésére helyezi a hangsúlyt – mondta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke az állami társaságok bérfejlesztéséről szóló háromoldalú tárgyalások csütörtöki első fordulóját követően. Mint ismert, lassan öt hónapja húzódik a közszolgáltatások területén a 2021. évi bérmegállapodások megkötése.

A szakszervezeti vezető arra hivatkozott, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a munkaerőpiacon nincs akkora válság, mint amekkorát korábban az elemzők vártak, a gazdaság kifejezetten ellenállónak bizonyult a járvány harmadik hullámában. Emellett – hívta fel a figyelmet a Munkástanácsok elnöke – a Magyar Nemzeti Bank az idén 6,4-7,1 százalékos bérdinamikára számít, ami szintén indokolja a keresetek hasonló ütemű növelését.

Palkovics Imre jelezte: informálisan arról van tudomásuk, hogy kormány az inflációval megegyező mértékű emelést tartana elfogadhatónak. Azt is hozzátette, hogy a kabinet jelen lévő képviselőjének, a MÁV elnök-vezérigazgatójának, Homolya Róbertnek nem volt felhatalmazása, ám mint a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének elnöke ígéretet tett rá, hogy közvetíti a miniszternek a bérköveteléseket. A tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Fotó: Móricz_Sabján Simon / VG

A Munkástanácsok elnökének szavait alátámasztja a statisztikai hivatal legfrissebb közlése, amely szerint februárban a teljes munkaidőben alkalmazottak bruttó átlagkeresete 414 400 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 275 600 forint volt, mindkettő 9,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A vállalkozások körében 8,9 százalékkal, a költségvetési szektorban az orvosok, a bírák, az ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelésének köszönhetően 13,5 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek. A rendszeres bruttó átlagkereset 391 100 forint volt a hónapban, 10,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A reálkereset 6,6 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 2,9 százalékos növekedése mellett.

Továbbra is tempósan emelkednek a keresetek, ám az idei évre várt magasabb miatt a reálbérek a korábbi évekhez képest visszafogottabban növekedhetnek

– mondta a Világgazdaságnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Mivel az infláció a tavaszi hónapokban megugrik, a reálbérek mérsékelt emelkedésére lehet számítani a következő hónapokban – tette hozzá. Az elemző szerint

az év egészében a különböző költségvetési ágazatokban történt béremelések miatt a teljes gazdaságra vetített bérnövekedés majdnem két számjegyű lehet.

Magyarországon kismértékben ugyan, de hónapról hónapra élénkül a bérek emelkedése – közölte az MTI-vel Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a KSH adatait kommentálva. Mint kifejtette, a fizetések alapját részben az adja, hogy a gazdaság milyen hatékonyan képes működni, részben pedig a és a garantált bérminimum, hiszen ezek húzzák fel a többi bérkategóriát is. Felidézte, hogy míg 2010-ben a minimálbér 73 500 forint, a garantált bérminimum pedig 89 500 forint volt, idén februártól az előbbi 167 400 forintra, az utóbbi pedig 219 000 forintra emelkedett.

KSH infláció magyar gazdaság munkabér béremelés koronavírus-válság átlagkereset állami cégek VOLÁN fizetés Munkástanácsok Országos Szövetsége MÁV Palkovics Imre
Kapcsolódó cikkek