Magyar gazdaság

Átmeneti lehet az infláció gyorsulása

Európában inflációs mutatókat, a tengerentúlon pedig az új állások számát közlik.

Az eurózónából kedden érkeznek a májusi inflációs mutatók. Áprilisban a várakozásokkal összhangban éves bázison 1,3 százalékról 1,6 százalékra erősödött az árnyomás elsősorban az energiaárak hatására, ahol éves szinten 10,3 százalékos áremelkedést mértek, szemben az előző havi 4,3 százalékkal. Eközben a maginfláció 0,9 százalékról 0,8-re mérséklődött, ez idén a legalacsonyabb dinamika.

A várakozások szerint a maginfláció minimális emelkedése mellett gyorsul majd a headline index is, amelyet továbbra is az üzemanyagárak bázishatása hajt, ám áprilissal ellentétben májusban már erőteljesebben jelenik meg a gazdaság újranyitásához kapcsolódó átárazási hatás is, hiszen a járvány harmadik hullámának lecsengésével egyre több szolgáltatás válik újra hozzáférhetővé

– mondta Váradi Beáta, az OTP Bank makrogazdasági és piacelemzésekkel foglalkozó szenior szakértője. Ráadásul továbbra is vannak olyan ellátásilánc-problémák, mint a globális félvezetőhiány, amelyek lökést adnak az áremelkedésnek. Mindezzel együtt is arra számít az elemző, hogy

az gyorsulása átmenetinek bizonyul, és a bázishatások, valamint az újranyitáshoz kapcsolódó átárazás kifutásával az árnyomás érezhetően csökken.

Ezt a nézetet erősítik a növekedési várakozások is, amelyek szerint a kilábalás üteme az eurózónában lassabb lesz, mint az Egyesült Államokban – elsősorban a költségvetési stimulus eltérő nagyságrendje miatt –, így a gazdaság túlfűtöttségének inflációt pörgető hatása valószínűleg nem lesz sem számottevő, sem tartós.

A tengerentúlon közlik a nem mezőgazdasági álláshelyek változását is. Júniusban 621 ezer új álláshelyre lehet számítani a májusi 266 ezer után – emelte ki a szakértő.

Az Egyesült Államokból pénteken érkeznek a májusi munkaerőpiaci adatok, amelyek a szokásosnál is nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot, mivel az elmúlt havi adat óriási meglepetést okozott. Áprilisban a várt 893 ezer helyett csak 266 ezerrel bővült a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma, ráadásul a márciusi 916 ezres adatot is lefelé módosították, 770 ezerre. A beérkező adat a politikai arénában is támadási felületté vált a demokrata oldalon.

A republikánusok szerint ugyanis a Biden-adminisztráció koronavírus-mentőcsomagja által biztosított nagy összegű munkanélküli-ellátás miatt sokan döntenek úgy, hogy nem térnek vissza a munkaerőpiacra, miközben az összes foglalkoztatott száma továbbra is 7,5 millióval elmarad a pandémia előtti, 2020. februári szinttől.

A most érkező adat már egy olyan hónapról mutat majd képet, amelyben továbbra is elérhető a magas munkanélküli-ellátás, viszont a jól haladó oltási programnak köszönhetően minden államban részlegesen vagy teljesen feloldották a korlátozó intézkedéseket, így a legtöbb munkaerőt veszítő szolgáltató szektorban is újraindul az élet. A várakozások most visszafogottabbak ugyan, mint az előző hónapban, de ha a beérkező adat még ennél is kedvezőtlenebbül alakul, akkor nagyon fontos lesz a piaci fogadtatása.

 

  • Egyfelől az előző havi adatközlés után azt láthattuk, hogy a kötvénypiacon emelkedtek a hosszú hozamok, hiszen a munkaerőhiány hajtja a béremelkedést, ezzel tovább gyorsítva az inflációt, ami akár a kamatemelésnek is megágyazhat.
  • Másfelől a Fednél többször hangsúlyoztá, hogy az infláció mellett foglalkoztatási céljuk is van, és amíg azt el nem érik, addig fenntartják a rendkívül laza monetáris kondíciókat.
  • makroadatok álláshelyek USA infláció fogyasztás munkaerőpiac újranyitás
    Kapcsolódó cikkek