Magyar gazdaság

Egymilliárd forintról dönthetnek a budapestiek júniusban

Jövő hónap végéig lehet szavazni, hogy mely ötletek valósuljanak meg a főváros egymilliárd forintos részvételi költségvetéséből. A résztvevők 53 fejlesztési projekt közül választhatnak.

A főváros a 2020-as költségvetésben egymilliárd forint különített el, és ez olyan ötletek, fejlesztési célok megvalósítására ad lehetőséget, amelyet a budapestiek jelölnek ki – emlékeztetett Kerpel-Fronius Gábor egy hétfői háttérbeszélgetésen. A főpolgármester-helyettes elmondta: a részvételi költségvetést három csoportra osztották:

az egyikre félmilliárd forintot biztosítanak, és az ebben szereplő projekteknek egész Budapestet, vagy legalább három kerületet érintenek. Ebben a csoportban két projektet lehet kiválasztani, amelyekre maximum 250-250 millió forintot különítenek el. A másik két csoportba, amelyek keretösszege 250-250 millió forint, szociális, illetve zöld projektek kerülnek.

Fotó: Róka László / MTVA/Bizományosi

Az egyes projektekre legfeljebb 50 millió forint nyerhető el. A főváros, civilekből álló részvételi költségvetés tanácsa, már ki is választotta azt a 53 ötletet (a beérkezett 687 javaslatból), amelyekre szavazni lehet az otlet.budapest.hu oldalon, június 30-ig. Minden szavazó mindhárom kategóriában leadhat egy-egy szavazatot.De június elsejétől személyesen is lehet szavazni, a Városháza parkban egy, délutánonként felállított pultnál.

Sok ötletet azért kellett elutasítani, mert azok nem feleltek meg a formai követelményeknek sem, továbbá sok ötletet hasonló témára vagy helyszínre adtak be, így ezeket összevonták – derült ki a háttérbeszélgetésen. Sok ötlet érkezett közvécék, közösségi kertek létesítésére, valamint zöldterületek kialakítására, de lehet szavazni közlekedéssel, sporttal és lakhatással összefüggő projektekre is. Kerpel-Fronius Gábor elmondta azt is, hogy minimum 12 projekt kaphat majd támogatást. A főpolgármester-helyettes hozzátette: nem az ötletgazdák nyernek pénzt, hanem a kiválasztott projekteket finanszírozzák a részvételi költségvetésből.

A szavazók által kiválasztott projektek némelyikének a megvalósítása még a nyáron megkezdődhet.

fejlesztések Budapest részvételi költségvetés
Kapcsolódó cikkek