Magyar gazdaság

Elbocsátásokra készülnek a német autógyártók

Töretlenül javul a német vállalatok hangulata, amit jól mutat, hogy a német autóipar üzleti helyzetének Ifo-indexe is kétéves csúcsra emelkedett. Azonban az elektromos járművek gyártása kevésbé munkaigényes, ezért hosszú távon elbocsátások várhatók.

A német vállalatok egyre optimistábbak a kínai és az észak-amerikai tevékenységükkel kapcsolatban, ám nem ilyen derűsek a kilátásaik Kelet-Európában és Dél-Amerikában – derült ki a német kereskedelmi kamara által kiadott felmérésből. Az Európa legnagyobb gazdaságában székhellyel rendelkező vállalatok többsége szerint az üzleti folyamatok összességében kedvezően alakulnak:

45 százalékuk szerint javult az aktuális helyzet, és csak 14 százalékuk szerint fordult rosszabbra az üzleti környezet.

A felmérésben szereplő vállalatok több mint fele arra számít, hogy az üzleti feltételek javulnak a következő 12 hónapban.

Fotó: Ronny Hartmann / AFP

A fő probléma az ellátási láncban tapasztalt fennakadásokból származik: a nemzetközileg is aktív vállalatok 40 százaléka számolt be az alkatrészek beszerzésével kapcsolatos nehézségekről, ami 9 százalékpontos emelkedés tavaly ősz óta. Az elmúlt hónapokban

az alkatrészgyártásban tapasztalt fennakadások, a szállítási problémák – köztük a konténerhiány – a folyamatainak zavaraihoz vezettek, nőttek a szállítási költségek, és hosszabbra nyúlt a szállítási idő

– közölte a kereskedelmi kamara. A felmérés szerint a vállalatok mintegy 71 százaléka tervezi az ellátási lánc átalakítását.

A javuló hangulatot tükrözi, hogy a német autóipar üzleti helyzetének Ifo-indexe kétéves csúcsra emelkedett. A gyártók és a beszállítóik szerint az üzleti folyamatok jobban alakultak áprilisban, mint az előző hónapban. Az iparág üzleti helyzetének mutatója plusz 21,6 pontra emelkedett a márciusi plusz 10,7-ről, a legmagasabbra 2019 áprilisa óta.

Az autógyártók nagyjából mostanra küzdötték le a járvány miatt elszenvedett visszaesést

– mondta Klaus Wohlrabe, az Ifo felmérési vezetője.

Fotó: Mercedes

A kereslet növekedésének mutatója a márciusi 14,4 pontról áprilisban 36,9-re emelkedett, s a rendelésállomány még ennél is nagyobbat ugrott: 43,9 pont lett a márciusi 17,5 után. Ennek megfelelően az autóipari vezetők nemcsak az aktuális helyzetet ítélik jobbnak, de emelték a jövőbeni üzleti környezettel kapcsolatos várakozásaikat is: ez a mutató 24,9 pontra emelkedett a márciusi 18,6-ről. Az autógyártók kapacitáskihasználtsága a januári 84,2 százalékról 91,1-re nőtt áprilisban. A megkérdezett iparági szereplők csupán 13,7 százaléka jelölte meg válaszként, hogy a megrendelések hiánya korlátozza a termelést, szemben a tavaly áprilisban tapasztalt 59,8 százalékkal. Többségük, 60,4 százalékuk a köztes termékekkel kapcsolatos ellátási problémákat jelölte meg válaszában. A csiphiány miatt több autógyár kénytelen volt rövidített munkaidőre átállni. Az ellátási problémákra 2020 júliusában csak 5,8 százalékuk hivatkozott.

A jó üzleti kilátások ellenére a német járműgyártók többsége a munkavállalók létszámának csökkentését tervezi,

ami az iparág szerkezeti változását tükrözi: az EU ambiciózus károsanyag-kibocsátási célkitűzései az ágazat szereplőit az elektromos járművek gyártása felé tereli, ami hosszú távon kevésbé munkaigényes, mint a belső égésű motorok tervezése és gyártása.

A német akkumulátoros autózás felfutását erősítheti, hogy a Felső-Rajna-völgy térségében óriási lítiumkészletre bukkantak, amely több mint 400 millió elektromos jármű akkumulátoraihoz elegendő. Már van is jelentkező a kitermelésre, amely 1,7 milliárd euró befektetésével 2024-re két helyszínen évente 15 ezer tonna lítium-hidroxidot bányászna, ezt 2025-től évi 40 ezer tonnára növelné, további három helyszín megnyitásával. A kitermelés azonban erős környezetvédelmi aggályokat ébreszt, ezért a döntés még várat magára.

Németország Ifo gazdaságkutató intézet autógyártók
Kapcsolódó cikkek