Magyar gazdaság

Erősödő hangok követelik az utcai árusok engedélyezését

Az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma mindeddig nem válaszolt a témával kapcsolatos megjegyzésekre.

Az elmúlt hetekben egyre inkább erősödnek azok a hangok szerte az Amerikai Egyesült Államokban, melyek az utcai árusok működésének újbóli engedélyezését követelik – áll a Reuters tudósításában.

Mióta 2018-ban elveszítette munkáját, Neia Hattley vegán desszertek árusításával kereste kenyerét Los Angeles utcáin. Ám a koronavírus-járvány megjelenése miatt ezzel a tevékenységgel is fel kellett hagynia. Ő is azok közé tartozik, aki az egyre kedvezőbb járványügyi mutatók miatt engedélyezné az utcai árusok – bizonyos egészségügyi szabályok mellett történű – újbóli engedélyezését.

Azok az emberek vágnak bele az utcai árusításba, akik nulláról szeretnének talpra állni

– mondta Hattley, hozzátéve, hogy a jelenlegi szabályozás ezt teljes egészében ellehetetleníti.

Abban a szakértők is egyetértenek, hogy a kis szabadtéri vállalkozások fontos szerepet játszhatnak a világjárvány utáni gazdasági fellendülésben, azonban sokan a nyitást lassúnak és túlzottan körülményesnek ítélik meg.

Los Angeles ugyanis egy új rendszert vezetett be, mely a járdaterületek értékesítésére épül.

Paul Gomez, a város Közmunkaügyi Osztályának szóvivője szerint a városban működő közel 15 ezer utcai árus mindössze 10 százaléka rendelkezik engedéllyel.

Ráadásul az új szabályozás alapján az eladóknak számos szigorú közegészségügyi követelménynek meg kell felelniük. Ez azonban olyan mérték pénzügyi befektetést igényel, amit sok árus nem tud megfinanszírozni.

Rudy Espinoza, az utca árusokkal foglalkozó egyik országos civil szervezet elnöke szerint az Egyesült Államok több városában hiányoznak az utcai árusokra vonatkozó támogatások, amelyek megnehezítik munkavégzésüket.

Ezek az eladók többnyire helyi termékeket szereznek be, hozzájárulnak a közterületek biztonságosabbá tételéhez, és olyan rétegeket is elérnek, melyeket a hagyományos üzletek és étkezdék nem.

Fotó: Agustin Paullier / AFP

Az utcai árusítás kulcsfontosságú a helyi gazdaság felélénkítésében. Igaz, hogy vannak egészségügyi veszélyei, azonban ezek minimalizálásával a szegmens újraindítása számos lehetőséget rejt.

Az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma mindeddig nem válaszolt a témával kapcsolatos megjegyzésekre.

A téma nagyon megosztó a városok többségében

– nyilatkozta Catherine Brinkley, aki a közösségi fejlesztést oktatja a kaliforniai Davis Egyetemen.

A közegészség megőrzése miatt sokakban gyakran aggodalomra ad okot az utcai árusítóhelyek újbóli megnyitása. Bár a járványügyi adatok nem mutatnak összefüggést erre vonatkozóan, az alacsonyabb jövedelmű emberekhez a közgondolkodás alacsonyabb higiéniai-szintet párosít

– fejtette ki Brinkley.

Bár az utcai árusítás több városban a járványt megelőzően is illegálisnak számított, a helyi előnyök egyértelműen érvényesültek ott, ahol ez megengedett volt.

A tevékenység nem szokott hosszú távon jövedelmező lenni, idején mindig megugrik az árusok száma

– zárta gondolatait Brinkley.

Az Egyesült Államokban a legliberálisabb szabályozási gyakorlatot Kaliforniában találjuk, az állam 2018-ban dekriminalizálta ezt a tevékenységet.

Azokban a városokban, amely korlátozza az árusítóhelyek számát, nyilvánosságra kell hozniuk az engedély megszerzésének módját és feltételeit.

New York városában az 1980-as évek óta 3000 főre korlátozták az engedélyeket, annak ellenére, hogy legalább 12 000 árus van a városban. A helyzet odáig fajult, hogy az engedélyekre várólisták alakultak ki, és olyan híresztelések is vannak, melyek szerint kétévente 20 000 dollárért (6 millió forintért) lehet egyes jól frekventál helyekre engedélyt kapni.

A New York-i utcai árusok most egyre inkább szorgalmazzák, hogy az állam egy a kaliforniaihoz hasonló, a tevékenységet dekriminalizáló szabályozást alakítson ki.

Washington D.C.-ben már készül egy korábbinál jóval enyhébb szabályozás.

A javaslat a tervek szerint dekriminalizálná az engedély nélküli árusítást, megkönnyítené az engedélyek beszerzését, és eltörölné a korábbi bírságokat, hogy mindenki tiszta lappal indulhasson

– fejtette ki Brianne K. Nadeau, a városi tanács tagja.

járvány Egyesült Államok koronavírus alifornia Washington D. C. utcai árusok New York los angeles válság
Kapcsolódó cikkek