Magyar gazdaság

Felpattant az eurózóna gazdasága

Három éve nem látott szárnyalást jeleznek a BMI-k és a fogyasztói bizalomi indexek az eurózónában.

Az elmúlt három év legnagyobb gazdasági növekedése kezdődhetett az idei második negyedévben az euróövezetben, két negyedéves visszaesés után, a korlátozások fokozatos feloldása és a fogyasztói kereslet élénkülése nyomán.

A hirtelen visszatérő kereslet azonban egyre növekvő hiányt generál a lassabban felépülő kínálati oldalon, amit ráadásul a globális alapanyaghiány és a szállítási kapacitás problémái is visszafognak. Mindez pedig jelentősen fokozza az inflációs nyomást.

Az eurózóna összesített beszerzésimenedzser-indexe (BMI) májusban 53,8-ról 56,9 pontra, 39 havi csúcsra ugrott. Ez jóval meghaladja a tavaly júliusban mért 54,9-es értéket, amely a pandémia első hulláma utáni csúcs volt, valamint az 55,1 pontos piaci várakozást – derült ki az IHS Markit felméréséből.

Mivel az elmúlt hónapokban a korlátozások elsősorban a szolgáltatásokat sújtották, nem meglepő, hogy májusban a szolgáltatóipari BMI is 35 havi csúcsra, 50,5-ről 55,1 pontra emelkedett, miután az oltási program minden európai országban felgyorsult, és sok ország enyhítette a korlátozásokat.

Fotó: Shutterstock

A feldolgozóiparban fokozódó termelési zavarok tapasztalhatók az ellátási lánc problémái miatt, ami hozzájárul ahhoz, hogy a termelés megrendelésekhez viszonyított elmaradása a legnagyobbra tágult a felmérés 23 éves történetében

– hangsúlyozta Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Ez az eltérés mind a termelői, mind fogyasztói árak emelkedésében tetten érhető, melynek további alakulása attól függ, mikor kerül ismét egyensúlyba a kereslet és a kínálat. Az aránytalanság azonban egyelőre növekszik, és a felmérés történetében a legnagyobb inflációs nyomást fejti ki a termékek és szolgáltatások árára. Az ellátási lánc problémái a legsúlyosabban érintett ágazatokban, főként az autóiparban azt eredményezi, hogy az nemcsak a növekvő keresletet nem tudja kielégíteni, de a termelés csökkentésére kényszerült. Emiatt a feldolgozóipari index enyhén, 63,2-ről 61,9-re csökkent, ami továbbra is rekordközeli növekedést jelez. Tehát a következő hónapokban is tartós fellendüléssel kell számolni, az után, hogy már a tizenegyedik hónapja áll az index a növekedést jelző 50 pontos küszöb felett.

Az euróövezet elmúlt három év leggyorsabb ütemű fellendülését jelzi az Európai Bizottság májusi fogyasztói bizalmi indexe is, mely az euróövezet GDP-jének több mint felét lakossági fogyasztást méri.

A közös fizetőeszközt használó 19 országban 3 ponttal, mínusz 5,1 pontra, 2018 novembere óta legmagasabb szintre emelkedett az index. Az unió 27 tagállamában ugyancsak 3 ponttal, mínusz 6 pontra ugrott a mutató értéke.

A kimagasló ellenére Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke pénteki nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a fellendülés jelentős, de még bizonytalan, ezért a bank továbbra is elkötelezett a kedvező finanszírozási feltételek megőrzése mellett, a gazdaság további támogatása érdekében. Elemzők szerint ez azt is jelenti, hogy a kimagasló BMI-adatok nem késztetik az EKB-t a PEPP-program kötvényvásárlásainak visszafogására sem.

EU és euróövezet fogyasztói bizalmi index IHS Markit eurózóna beszerzésimenedzser-index (BMI)
Kapcsolódó cikkek