Magyar gazdaság

Hegyekben áll a vakcina az Egyesült Államokban

Az amerikai járványvédelmi központ (CDC) adatai szerint a tagállamoknak kézbesített 329 millió adagból csak 257 milliót adtak be

Miután az Egyesült Államokban a népesség csaknem fele kapott már oltást a Covid-19 ellen, egyre nehezebb a vakcinázás folytatása az ellenzés és egyéb tényezők miatt – írta a New York Times.

A múlt heti portói európai uniós csúcstalálkozó résztvevői közül többen – a legnagyobb port felverve Emmanuel Macron francia elnök – sürgették, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szüntesse meg a vakcinák és összetevőik exportját gátló rendelkezéseket.

Az amerikai járványvédelmi központ (CDC) adatai szerint a tagállamoknak kézbesített 329 millió adagból csak 257 milliót adtak be, és többen a szállítások jelentős lassítását kérték a szövetégi kormánytól.

Jelenleg az adagok lakosságarányosan járnak, de a Biden-adminisztráció már jelezte, hogy ezen a módszeren változtatni kívánnak, figyelembe véve az igényeket.

Egyes államok, mint Maryland vagy Colorado továbbra is a nekik járó teljes oltóanyag-mennyiséget kérik az Associated Press jelentése szerint.

Ugyanakkor Észak-Karolina 40 százalékkal kevesebb vakcinát fogadna, Connecticut csak a 26 százalékát, Dél-Karolina pedig a 21 százalékát fogadná annak, ami jár.

Arkansas április végén a szállítások teljes leállítását kérte egy hétre – jelentette az Arkansas Democrat Gazette. Asa Hutchinson, az állam kormányzója a múlt héten azt a célt tűzte ki, hogy a következő 90 napban beoltják a népesség 50 százalékát. Ha nem használnák fel az államnak jutó valamennyi vakcinát, akkor

a maradék Massachusettsbe mehet, mivel ott magasabb az elfogadottsága aránya.

Számos államban a vakcinázás jelentősen lelassult, ami nem lepte meg a szakértőket, azért sem, mert a járvány terjedése hetek óta lassul az Egyesült Államokban.

Fotó: Eva Marie Uzcategui / AFP

A lakosságnak az oltást népszerűsítő kampányok számára könnyen elérhető része sokhelyütt már megkapta az oltást. A maradék csak részben áll olyanokból, akik akarják az oltást, csak még nem jutottak hozzá, a többiek haboznak, halogatnak, vagy elutasítják az oltást elvi okokból, vagy mert fals információkat kaptak róla.

A tévinformációk online terjedésével kezdenünk kell valamit

– idézte a Ne York Times Jennifer Nuzzót, a John Hopkins Egyetem vezető epidemiológusát.

A pályám során még nem láttam ekkora hullámot

– tette hozzá.

A hivatalnokok szerint hatékony módja lehet az oltás népszerűsítésének a vakcinázottak növekvő szabadságának a hangsúlyozása: ha a habozók tapasztalják, hogy miközben az oltásnak alig van mellékhatása, a beoltott barátaik és ismerőseik a betegségtől és mások megfertőzésétől való félelem nélkül járhatnak például koncertekre és látogathatják az idős rokonaikat – írta a lap.

Jelenleg az Egyesült Államokban napi 1,98 millió adag Covid-19 elleni oltást adnak be, az április 13-ai 3,38 milliós csúcsnál sokkal kevesebbet.

járvány Moderna Johnson & Johnson Egyesült Államok Pfizer Emmanuel Macron vakcina koronavírus oltás oltási program Joes Biden
Kapcsolódó cikkek