Magyar gazdaság

Húszéves csúcson a német optimizmus

Soha nem látott felívelés előtt állhat Európa.

Németországban a befektetői hangulat több mint 20 éves csúcsára emelkedett májusban a járvány harmadik hullámának lassulása és a korlátozások várható enyhítése miatt, a befektetők így jelentős gazdasági fellendülésre számítanak az elkövetkező hat hónapban – derült ki a ZEW gazdaságkutató felméréséből. A kilátásokra vonatkozó gazdasági hangulati mutató Európa legnagyobb gazdaságában 13,7 ponttal ugrott feljebb az előző hónaphoz képest, így májusban 84,4 ponton áll,

ami a legmagasabb szint 2000 februárja óta, és jóval meghaladja a piaci várakozásokban szereplő 72 pontot.

Az aktuális gazdasági helyzet mutatója is jelentősen, 8,7 ponttal került feljebb, így májusban mínusz 40,1 ponton áll az index. Az elemzők ennél alacsonyabbra, mínusz 41,3 pontra számítottak. Achim Wambach, a ZEW elnöke nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a járvány harmadik hullámának Jens Spahn egészségügyi miniszter által bejelentett megtörése

és az oltási program felpörgése még optimistábbá tette a pénzügyi piac szakértőit.

Fotó: Getty Images

Az Ifo gazdaságkutató legfrissebb felméréséből ugyanakkor az is kiderül, hogy a válság által különösen érintett iparágak eltérő értékelést adnak a német kormány támogatási programjáról. Míg a vendéglátóipar alapvetően jónak tartja a támogatási rendszert, addig a kiskereskedők sokkal kritikusabbak, és nem is tudtak annyi támogatási igényt benyújtani.

A vendéglátós cégek különösen a novemberi és a decemberi támogatást értékelik pozitívan. Tíz megkérdezett közül kilenc vendéglátónak nyílt lehetősége kérelmezni, amit a pályázók több mint 80 százaléka számára már teljes egészében ki is fizettek. Idén február óta pedig újabb áthidaló támogatásra pályázhatnak, amit a szálloda- és vendéglátóipari vállalatok nagyjából 50 százaléka már meg is tett. Ezzel szemben a kiskereskedelemben a vállalkozásoknak csak mintegy 5 százaléka volt jogosult novemberi és decemberi támogatást igényelni, mivel többségüknek csak karácsony előtt kellett bezárnia.

Ennek ellenére a vállalkozások több mint 40 százaléka úgy érezte, segítségre lett volna szüksége.

Az optimista hangulat azonban nemcsak Európa legnagyobb gazdaságában, de az egész euróövezetben jellemző. A befektetői hangulat a közös fizetőeszközt használó 19 országban szintén 2000 februárja óta a legmagasabb értékére, 17,7 ponttal, 84-re ugrott májusában – a ZEW felmérése szerint. A megkérdezett elemzők 84,5 százaléka a gazdasági aktivitás javulását jósolta, 15 százaléka nem számított változásra, míg csupán 0,5 százalékuk várt visszaesést. Eközben az eurózóna aktuális gazdasági helyzetének mutatója 14,1 ponttal, mínusz 51,4-re, míg az inflációs várakozásoké 2,5 ponttal, 77,6-re emelkedett.

Németország ZEW-index euróövezet gazdasága euróövezet
Kapcsolódó cikkek