Magyar gazdaság

Jelentősen javult a vállalatok optimizmusa

Megközelítették a tavaly márciusi szintet a cégek várakozásai.

A lakosság esetében –10,1 pontról –6,9 pontra emelkedett a Századvég konjunktúramutatója, míg a vállalkozásoknál a –12,1 pontról –6,9 pontra növekedett – derült ki az elemző intézet közleményéből. A vállalati felmérés eredményei szerint a négy alindexből három érdemben javult az előző hónaphoz képest, a lakossági konjunktúraindex mind a négy alindexe javult.

Fotó: Shutterstock

A legpozitívabban, +19,2 ponton álló iparági környezet alindex nem változott. A legnegatívabb továbbra is a gazdasági környezet megítélése, azonban itt jelentős javulás történt, –20,4 pontról –12,8 pontra. A termelési környezet alindexe –13,5 pontról –8,8 pontra, az üzleti környezeté pedig –15,0 pontról –8,4 pontra javult. Ez azt jelenti, hogy a vállalati helyzetértékelés, eltávolodva a tavaly áprilisi és őszi mélyponttól, megközelítette tavaly márciusi – a járvány kezdetén tapasztalt – szintjét.

A foglalkoztatás alindexe az előző havi –2,5 után +1,9-es értéket vett fel, azaz a megítélés itt inkább pozitív lett az előző hónapok negatív értékei után. Erre utoljára tavaly márciusban volt példa. A következő hónapokban az álláshelyek újranyitásával a foglalkoztatási alindex további javulására lehet számítani. A legnegatívabb továbbra is az megítélése, az előző havi –30,2-ről csak kismértékben, –29,1-re tudott javulni az alindex értéke. Szintén javult – bár a válság előtti szintet még nem közelítette meg – a gazdasági környezet megítélése, az előző havi –15,3 pont után –13,2 pontot vett fel, míg az anyagi helyzet alindexe –9,3-ről –5,8-re emelkedett. Az előző havi 40,6 százalékról 52,7 százalékra nőtt azok aránya, akik egyáltalán nem tartanak az állásvesztéstől, aminek oka a kedvező járványhelyzet következtében a korlátozások lazításában és így a munkahelyek biztosabbá válásában keresendő.

konjunktura Századvég Gazdaságkutató Zrt.
Kapcsolódó cikkek