Magyar gazdaság

Palkovics: szorosabb tudományos együttműködés kell Nyugat-Európával

Magyarország célja, hogy a magyar kutatók és innovátorok szorosabb együttműködést alakítsanak ki más uniós országok kutatóival.

Magyarország az egyetemeinek, kutatóintézeteinek, oktatási hálózatának és cégeinek fejlesztésén túl a jelenleginél sokkal magasabb szintre kívánja emelni a kutatás-fejlesztést és az innovációt – erről Palkovics László beszélt Brüsszelben, miután kedden Marija Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztossal tárgyalt.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az innovációs és technológiai miniszter a megbeszélést követően magyar újságíróknak nyilatkozva kiemelte:

El kell felejtenünk a visszafogottságunkat, ugyanis akarunk is, tudunk is, és képesek is vagyunk arra, hogy együttműködjünk nagy nyugat-európai egyetemekkel

Palkovics László elmondta: a Horizont Európa elnevezésű uniós kutatási és innovációs keretprogram 95 milliárd eurós forrásaiból több támogatást kell elhoznia a magyar intézményeknek, kutatóintézeteknek, egyetemeknek és cégeknek.

A miniszer elmondta, a felsőoktatási ügyekkel kapcsolatban az uniós biztossal beszéltek arról is, hogy a magyar kormány 295 milliárd forintot szán a magyar egyetemekre. Ebből egyebek mellett egyetemi fejlesztési projekteket, szakképzési intézmények fejlesztését kívánja finanszírozni, illetve a Nemzeti Laboratórium konstrukció létrehozására is jelentős összeget juttathat.

Palkovics a tanácskozáson világossá tette: a felsőoktatás modellváltása nem „ördögtől való”, hanem egy, az eddigiektől eltérő működésmódot biztosít az egyetemek számára.

https://www.vg.hu/velemeny/velemeny-rovat-hirei/egyetemi-fenntartovaltas-a-szegedi-modell-2-3778831/

A modellváltás egyebek mellett megkönnyíti azt is, hogy a támogatást – legyen az európai uniós vagy hazai – a pályázó intézmények kapják. Az egyetemeket vezető kuratóriumok összetételével kapcsolatban azt mondta:

nem kell félteni a magyar egyetemeket, kiváló kezekbe kerülnek a felsőoktatási intézmények.

Fotó: LV LIANG / IMAGINECHINA / AFP

Az innovációs és technológiai minisztere tájékoztatta az uniós biztost arról a szándékról, hogy létrehozzák a kínai Fudan Egyetem kampuszát Budapesten.

Ha kíváncsi arra, hogy fog kinézni a Fudan kampusza, itt megnézheti a látványterveket.

Nemzeti Laboratórium Palkovics László Fudan Egyetem Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)
Kapcsolódó cikkek