Magyar gazdaság

A G7-csúcsról szállíthatják a mézet Biden adókonyhájára

Európában gyűjthet támogatást adóterveihez, és megerősítheti az orosz és kínai geopolitikai térnyerés elleni nem-hivatalos nyugati koalíciót a szerdán nyolc napos látogatásra érkezett amerikai elnök, Joe Biden. A brit Cornwallban a hét végén találkoznak a G7-ek, a gazdag nyugati országok csúcsvezetői, akik várhatóan megerősítik pénzügyminisztereik múlt héten elért megegyezését a legalább 15 százalékos globális társasági bevezetéséről.

A megállapodást Washington kezdeményezte, mert Biden ezzel akarta elérni, hogy az óriási gazdaságösztönző csomagjai finanszírozására tervezett társasági emelés ne ássa alá az Egyesült Államok nemzetközi versenyképességét. A múlt héten a demokrata Biden adóügyben visszavonulásra kényszerült:

hogy megpróbálja megnyerni a republikánus ellenzék támogatását infrastruktúra-fejlesztő csomagjához, bejelentette, hogy hajlandó lemondani a fő adókulcs 21-ről 28-ra emeléséről, de bevezetne egy 15 százalékos minimum rátát.

A G7-ek már kifejezték, hogy támogatnak egy minimális mértéket, hiszen az ő adóbevételeiket is sújtja, hogy az óriásmultik – mint az amerikai Facebook, Google és Amazon – adóparadicsomokba csatornázták át jövedelmeik egy jelentős részét.

Joe Biden
Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Igazi világpolitikai csemegének ígérkezik még a csúcstalálkozó előtt Joe Biden és a vendéglátó, Boris Johnson brit kormányfő csütörtöki találkozója.

A két politikus először találkozik szemtől szemben, és a két ország közti hagyományos tengely megerősítése mindkettőjük érdeke, ugyanakkor Biden ellenezte a brit kilépést az Európai Unióból, és nagy figyelem övezi, hogy az ír gyökereire deklaráltan büszke amerikai elnök miképpen kommentálja az épp újra felforrósodó északír problémát. Az Európai Bizottság alelnöke, Maros Sefcovic és a brit Brexit-tárgyaló, David Frost még szerdán, a Biden-Johnson találkozó előtt tesznek egy kísérletet, hogy elhárítsák a legújabb konfliktust, ahogy a brit sajtóban elnevezték, „a kolbászháborút”. Ez arról szól, miképpen kell kezelni a brit kolbász szállítmányokat, amelyek a brit EU-kilépésről szóló megegyezés értelmében speciális vámjogi státuszt kapott Észak-Írországba tartanak.

A csúcstalálkozó után Biden Brüsszelbe utazik, ahol a vezetőivel találkozik, és elődjéhez, Donald Trumphoz hasonlóan várhatóan arra törekszik, hogy katonai kiadásaik növelésére bírja rá őket, és rendezze a Moszkvával és Pekinggel szemben felálló sorokat.

Június 16-án Biden Genfben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik, ettől a megbeszéléstől az elemzők inkább konfrontációt várnak, mint közeledést. Szóba kerülhetnek a feltehetően oroszországi eredetű kibertámadások amerikai célpontok ellen, és Moszkva folytonossá vált konfliktusa Kijevvel, amelyben Bidenék az ukránok oldalt szokták támogatni.

Joe Biden gazdaság G7
Kapcsolódó cikkek