Magyar gazdaság

Akár már kriptovalutával is licitálhatunk gyémántra

Először lehet kriptovalutával is licitálni egy értékes gyémántra a Sotheby's júliusi hongkongi árverésén.

A The Key (Kulcs) néven emlegetett ritka, gyöngyalakú, 101,38 karátos hibátlan gyémánt értékét előzetesen 10-15 millió dollárra (3-4,5 milliárd forintra) becsülik.

Ilyen méretű és értékű gyémántra eddig még nem licitálhatott kriptovalutával a közönség.

A gyémánt egyike annak a tíz drágakőnek, amely száz karát fölött valaha árverésre került, s ezek közül is csak kettő gyöngyalakú.

Fotó: Shutterstock

A Sotheby's árverését július 9-én rendezik meg Hongkongban. A vásárlók vagy ethereum kriptovalutával, de akár hagyományos pénzzel is fizethetnek.

A Sotheby's májusban 12,9 millió dollárért (3,8 milliárd forintért) adott el egy Banksy-képet, s ez volt az első olyan eset, amikor egy nagy aukciósháznál olyan műalkotást kelt el, amelyet kriptovalutával vásároltak.

Az aukciósház szerint az elmúlt évben erős kereslet mutatkozott a fehér gyémántok, ékszerek és más luxuscikkek iránt, különösen a a fiatalabbak körében, beleértve az ázsiaiakat is.

A legnagyobb ár, amelyet egy átlátszó, színtelen gyémántért kifizettek, 30,8 millió dollár (9,1 milliárd forint) volt. A drágakő, egy 118,28 karátos ovális gyémánt, a Sotheby's 2013-as hongkongi árverésén kelt el.

 

Sotheby's gyémánt Banksy árverés licit bitcoin
Kapcsolódó cikkek