Magyar gazdaság

Az autógyártás 1400 százalékkal lőtt ki áprilisban

Áprilisban az ipari termelés 58,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, márciushoz képest szezonálisan és munkanappal igaztítottan 3,2 százalékot csökkent a termelés – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. áprilisi szintet.

Az ipari termelés 13,8 százalékkal nőtt, ami a szakértők szerint biztató jel a szektor 2021-es évére, az elemzők 10 százalék feletti bővülést várnak.

A feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő járműgyártás nőtt a leginkább, az egy évvel korábbi közel négy és félszeresére. A kiugró teljesítmény elsősorban az előző év áprilisi gyárleállások okozta alacsony bázisérték eredménye. A közúti gépjármű gyártásának termelési értéke mintegy tizennégyszeresére, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé pedig több mint a háromszorosára emelkedett.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 45 százalékkal bővült. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 66, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 76 százalékkal nőtt.

A feldolgozóiparból mintegy 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,9 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (24 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 17,9, a második legjelentősebb italgyártás pedig 31 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Csak két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a növényi, állati olaj gyártása 2, a dohánytermék gyártása 1,4 százalékkal csökkent.

járműgyártás KSH termelés ipar
Kapcsolódó cikkek