Magyar gazdaság

Az élelmiszerárak emelkedése növeli a tartós infláció kockázatát

Az ENSZ által összeállított nemzetközi élelmiszer árindex már 12 hónapja megállás nélkül emelkedik, és 2011 szeptembere óta a legmagasabb értékre ugrott májusban. Áprilishoz képest 4,8 százalékkal emelkedett az élelmiszer kosár értéke, amilyen magas növekedésre több mint 10 éve nem volt példa – mutatna rá elemzésükben az Erste elemzői.

A gabonáktól elkezdve a növényi olajokon át a húsokig az index minden komponense emelkedik, és év per év alapon legalább kétszámjegyű emelkedést mutat. A bank elemzi szerint a fejlődő világ szempontjából kifejezetten nagy problémát jelent az élelmiszer árak masszív emelkedése.

Fotó: Patrick Pleul/Getty Images

Utoljára 2010-2011-ben láthattunk hasonló emelkedést, ami számos országban társadalmi elégedetlenségekhez vezetett, és közrejátszott az arab tavasz kirobbanásában.

Az Erste rávilágított arra is, hogy a nyugati világ szempontjából azért probléma az élelmiszerárak nemzetközi emelkedése, mert Ázsiában, ahol a fejlett országok fogyasztási cikkeinek zöme kerül legyártásra, a munkások bérének sokkal nagyobb hányadát teszik ki az alapvető élelmiszerek, így ezen termékek árának emelkedése bérinflációs nyomást generálhat a régióban. A magasabb ázsiai bérek pedig az importon keresztül magasabb fogyasztói árakhoz vezethet a nyugati világban.

bér ENSZ infláció élelmiszer
Kapcsolódó cikkek