Magyar gazdaság

Betáraztak az alapokból

Az első negyedévben minden eddiginél több friss pénz, 1026 milliárd euró érkezett a befektetési alapokba világszerte.

Újabb mérföldkőhöz ért az alapkezelői szektor, az első negyedévben először lépte át az ezermilliárd eurós álomhatárt a befektetési alapokba érkező friss pénzmennyiség globálisan – derül ki az Európai Alap- és Vagyonkezelők Szövetségének (EFAMA) friss tanulmányából.

A kiugróan erős – az előző háromhavi 660 és az egy évvel korábbi 617 milliárd eurós volument egyaránt messze túlszárnyaló –, 1026 milliárd eurós nagybevásárlást a befektetőknek a pandémiát követő gazdasági helyreállásba vetett erősödő optimizmusa fűthette a szakszövetség szerint.

A már tavaly év végén is népszerű kötvényalapok kivételével minden főbb eszközkategóriába jóval több megtakarítást pakoltak a befektetők, ezúttal a részvényalapok bizonyultak náluk a legnépszerűbbnek 293 milliárd euróval. A 75 százalékkal megugró értékesítés zömében az európai és az egyesült államokbeli befektetőknek köszönhető, akik 133, illetve 96 milliárd eurót helyeztek el tőzsdei termékekben.

Fotó: Miho Ikeya / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP

A kötvényalapok tízmilliárd euróval kevesebb pénzt, 265 milliárd eurót szívtak fel, döntően az amerikai befektetők voltak aktívak:

a globális mennyiség csaknem négyötödét – 199 milliárd eurót – jegyezték le. A fennmaradó mennyiség zömében európai számlákra került, az ázsiai befektetők nem igazán érdeklődtek a kötvények iránt.

Az utóbbiak inkább az alacsony rizikójú és likvid pénzpiaci alapok mellett tették le a voksukat, 154 milliárd eurós nagybevásárlásuk – amelyből 144 milliárd Kínába érkezett – meghaladta az amerikai értékesítést is, eközben a kockázatosabb eszközöket preferáló európai befektetők 80 milliárd eurót váltottak vissza ezekből. A pénzpiaci alapokba áramló friss tőke így is majdnem a triplájára, 218 milliárd euróra ugrott.

A többféle eszközből építkező vegyes alapok másfélszer magasabb, 189 milliárd eurós értékesítéssel zártak, a dinamikát itt is a kínai befektetők adták, akik 89 milliárd euróval növelték kitettségüket. Európában 38, Kanadában pedig 32 milliárd eurót vásároltak ezekből a termékekből, az Egyesült Államokban azonban csupán 17 milliárdnyira mutatkozott igény. A hozamokkal együtt 7,3 százalékkal, 59,2 ezermilliárd euróra hízott a portfóliómenedzserekre bízott globális összvagyon, amely továbbra is meglehetősen koncentrált. Az állomány majdnem felét az Egyesült Államok, nagyjából a harmadát pedig Európa befektetői birtokolják.

részvény Európa EFAMA befektetési alapok USA Kína kötvény
Kapcsolódó cikkek