Magyar gazdaság

Elfogadta az Országgyűlés a számvevőszék 2020-as tájékoztatóját

Elfogadta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2020-as szakmai tevékenységéről szóló tájékoztatóját az Országgyűlés kedden, a nyári szünet előtti utolsó ülésnapján – írja az ÁSZ közleményében.

A számvevőszék tavalyi tevékenységéről szóló – 2021. június 8-án lezajlott – parlamenti vitában Domokos László elnök kiemelte: rugalmas reagálás, digitalizáció, dinamikus hatásnövekedés, tanácsadás és tudásmegosztás.

A nehézségből előnyt kovácsoltunk, a járvány idején is fejlesztette a közpénzügyeket a Számvevőszék

- jellemezték a Számvevőszéket 2020-ban.

Az ÁSZ elnöke kifejtette: a Számvevőszék a Covid-19 világjárvány miatt alapjaiban megváltozott körülmények között is ellátta a jogszabályokban előírt feladatait, valamint nagy hangsúlyt helyezett a tudásmegosztó, tanácsadó tevékenységére.

Fotó: Shutterstock

Köszönhetően az elmúlt évek technológiai, digitalizációs és módszertani fejlesztéseinek az ellenőrzött szervezetek kisebb leterheltsége mellett is eredményesen tudtuk növelni az ellenőrzött szervezetek számát

– emelte ki Domokos László. Elmondta: 2020-ban 1534 szervezetet értékelt az ÁSZ, az ellenőrzött szervezetek száma 2021-ben pedig várhatóan eléri majd az évi 9000-et.

Domokos László rávilágított: az Állami Számvevőszék az Alaptörvényben definiált garantőr szervezet, amelynek célja nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a jó irányba való terelés, a pozitív változások elindítása és fenntartása. Mindezek alapján a Számvevőszék az Alaptörvényben deklarált normáknak és értékeknek megfelelően működő, Magyarország gazdasági szuverenitása fölött őrködő szervezet.

Megszavazta a jövő évi költségvetést az országgyűlés

A beruházási alap 550 milliárd forintból gazdálkodhat 2022-ben.

 

tájékoztatás Országgyűlés 2020 elfogadás Állami Számvevőszék (ÁSZ)
Kapcsolódó cikkek