Magyar gazdaság

Matolcsy havi kamatemelések lehetőségét lengette be

A havi döntéseket adatelemzések alapján hozzuk meg. A döntéseket egyhangúan hoztuk meg. Az idén 6,2 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék (GDP) Magyarországon – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissített előrejelzéséből. Jövőre 5,5 százalékos bővülés várható. Az idén 4,1 százalék lehet, ami azt jelenti, hogy valamivel a jegybanki, 2-4 százalékos célsáv felett alakul, de jövőre 3,1 százalék lehet a fogyasztói árindex.

A magyar gazdaság jól vizsgázik a helyreállítás szempontjából

– hangsúlyozta Matolcsy György, az MNB elnöke. A gazdaság újraindult, a mutatók jó irányba mozdultak el. A harmadik negyedévben várhatóan helyreáll a 2019 év végi teljesítmény.

Idén 6 százalék körüli, akár efeletti növekedés is lehet 2021-ben, ami az EU egyik legjobb bővülése lehet.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Mindennek van árnyoldala, a gyors kilábalásnak az infláció emelkedése az. Míg a pénzügyi válságból 6,5 évig tért magához a gazdaság, addig most ez hónapok alatt végbemenő folyamat lett, ami jelentős árnyomást okoz – ez okozza a jegybanki célsáv feletti fogyasztói árindex előrejelzést.

Ez egyébként azt jelzi, hogy Magyarország előrébb jár az újraindulásban, 4-6 héttel az EU többi országa előtt járunk az oltás szempontjából

– jegyezte meg a jegybankelnök. A kiugrások tartósak is lehetnének, ennek elkerülése érdekében avatkozik be az MNB. A célunk, hogy

Az első döntés az alapkamat emelési ciklus kezdése. A kamatemelések addig tartanak, amíg a 3 százalék körüli sávba visszatér az infláció. Ennek érdekében emelkedett 30 bázisponttal az alapkamat és ismét az irányadó eszköz lesz, visszaveszi szerepét az egyhetes betéttől. Az egyhetes betét megmarad, azonban a kamata megegyezik majd az alapkamattal. A kamatfolyosót változatlanul hagytuk. Matolcsy György aláhúzta:

Az alapkamat ciklusai havi rendszerességgel következnek egymás után, egészen addig, amíg nem tér vissza a 2-4 százalékos célsávba.

Itt a várt kamatemelés: nagyot lépett az MNB

Az alapkamatot 30 bázisponttal emelte a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntő ülésén. Reagáltak a piacok is.

 

Matolcsy György kamatemelés MNB
Kapcsolódó cikkek