Magyar gazdaság

Idén 587 milliárdos fejlesztési forrást hívhatnak le a kkv-k

A jelenlegi helyzetben az egyik legnagyobb kérdés, hogy a magyar munkavállalók és a munkáltatók hogyan tudnak az ország gazdasági újraindításban profitálni – ennek lehetőségeiről György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára adott választ előadásában.

Megújították a vállalkozásfejlesztés eszköztárát, és ennek köszönhetően annyi vállalkozást tud majd elérni a tárca a következő másfél évben, mint amennyit a teljes magyar fejlesztési politika tudott megszólítani az elmúlt 30 évben. Az államtitkár elmondása szerint ezt úgy tudják elérni, hogy megkérdezték a vállalkozókat, mire lenne szükségük saját cégük fejlesztéséhez, a válasz pedig az volt, hogy gyorsaságra, likviditásra és ütemezettségre van szükség.

Erre válaszul a pályázatok átfutási ideje 45-60 napra rövidült, amely a gyorsaságon felül likviditás terén is segíti a cégeket, továbbá a megítélt támogatás teljes összegét előre megkaphatják, és a felhasználáshoz igénybe vehetik a Széchenyi kártya programot.

György László, Az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára
Fotó: Kallus György / VG

A különböző támogatási programokat pedig ütemezetten jelentetik majd meg.

Vállalkozásfejlesztésre idén 587 milliárd forint forrás áll majd rendelkezésre, a napokban jelenik majd meg az első kiírás. Ehhez további 2000 milliárd forintnyi államilag támogatott is a vállalkozások rendelkezésére áll, és különböző szolgáltatások is rendelkezésre állnak, amelyek abban segítik a cégeket, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a legjobban tudják majd felhasználni

– emelte ki György László.

Minden vállalkozáshoz egy új kolléga is csatlakozik a Vállalkozói Információs Portál, a Vali.hu által, amely 500 ezer magyar kkv-nak tud segíteni abban, hogy összegyűjti számára a vállalkozásra szabott fejlesztési lehetőségeket, támogatott hiteleket, támogatásokat, hitelgaranciákat, képzési lehetőségeket, stb. A fejlesztések jelentősége felértékelődött, aki ugyanis nem kezd el digitalizálni, öt éven belül behozhatatlanul és végérvényesen lemarad – hangsúlyozta az államtitkár.

vali.hu Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Dr. György László
Kapcsolódó cikkek