Magyar gazdaság

Kamatot emelt a cseh jegybank

Követte a magyar példát Csehország, a központi bank a várakozásoknak megfelelően kamatot emelt ma. A közép-európai térségben ezzel már a második ország hajtott végre monetáris szigorítást, hogy fellépjen az elszabadulásának veszélye ellen. Az emelés mértéke a várakozásoknak megfelelően 25 bázispont lett, amellyel az alapkamat 0,5 százalékra változott. A Bloomberg felidézte, a Covid világjárvány kitörése után az EU tagállamai közül a csehek vágták vissza a legnagyobb mértékben a kamatokat, most viszont a jelek szerint héja-álláspontot képviselt a központi bankjuk, vagyis a fogyasztói árak hirtelen megugrása azonnali válaszlépést igényelt.

Fotó: Shutterstock

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/az-mnb-kamatemeles-regios-hullam-kezdete-lehet-3856631/

A döntést már a hét elejétől elkezdte árazni a piac, az euró/cseh korona kereszt 25,6-ról 25,4-ig ereszkedett, a bejelentés utáni percekben azonban már nem erősödött tovább a korona. A 10-éves cseh kötvények másodpiaci hozama 1,74 százalékon kereskedett a kamatdöntést követően.

A főbb mutatók alapján nincs oka tovább növelni a forgalomban lévő pénzmennyiséget – mondta a hírügynökségnek Melanie Fischinger, a Commerzbank elemzője. A cseh gazdaság ugyanis a vártnál sikeresebben vészelte át a téli időszakot, az év hátralévő részére vonatkozó kilátások (nem utolsó sorban az oltási program előrehaladásának köszönhetően) pozitívnak tűnnek – tette hozzá.

A jegybank csaknem egy éve kommunikálta, hogy a hitelfelvételi költségek 2021-ben emelkedni fognak. A döntéshozók azonban rendre hozzátették, nem érdemes aláásni a törékeny fellendülést idő előtti monetáris szigorítással. Az előző, májusi ülés után viszont feladták óvatos álláspontjukat, mondván: jelentősen enyhültek az elhúzódó – járványhoz kapcsolódó– visszaesés kockázatai.

https://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/megjott-a-gyorselemzes-a-kamatdontesrol-3856493/

A monetáris hatóság szerint a globális inflációt az ellátási láncok problémái és a magas nyersanyagárak pörgették fel, szerencsére ezek a szélsőségességek várhatóan normalizálódnak. De mivel a cseh árindex változása az 1-3 százalékos sáv fölső határához közelített, ezért a jegybank a kamatemelés mellett döntött, meg kívánta akadályozni, hogy a globális tényezők felerősítsék az inflációs várakozásokat és fokozzák a keresleti nyomást Csehországban.

Fotó: Michal CIZEK / AFP

Jaromir Sindel, a Citigroup prágai közgazdásza szerint az év második felében egy újabb kamatemelés, majd 2022-ben további három tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Sőt, nem zárja ki hogy szükséges lesz idén egy harmadik kamatemelést is végrehajtani,

ha nem igazolódik be az a várakozás, miszerint a maginfláció csak lassabban nő és a munkaerőpiaci fellendülés visszafogottabb hatást fejt ki az árak változására. Májusban az éves infláció 2,9 százalék volt, a jegybanki cél 2 százalék.

Csehország KAMATDÖNTÉS kamatemelés cseh jegybank
Kapcsolódó cikkek