Az OGYÉI néhány héttel ezelőtt regisztrálta az első EU-szintű engedéllyel rendelkező lakossági használatú antigén tesztet, amely végre megszünteti azt a szakmailag elfogadhatatlan helyzetet, hogy a hazai lakosság antigén tesztek helyett százezres léptékben vásárolt antitest teszteket a friss fertőzések kimutatásának céljából is. 

Fotó: Business&Life Hír-és Cikkügynökség

Az antitest tesztek ugyanis a már lezajlott fertőzések vagy a vakcinázás hatására termelődő antitestek azonosítására szolgálnak, utóbbi esetben is többnyire csak akkor, ha képesek a vírus tüskefehérje, az S protein kimutatására. A gyorstesztek többsége az N, azaz nukleokapszid proteint mutatja ki, és csak néhány az S, azaz Spike proteint vagy mindkettőt.

Az antigén tesztek a tünetek megjelenése előtti 1-2 naptól kezdve mintegy egy hétig jelzik az újonnan kialakuló fertőzések meglétét. 

Az antigén tesztek jelentősége abban is áll, hogy ezekkel nem csak a fertőzöttség mutatható ki, hanem az aktuális fertőzőképesség is.

Mind hivatalos eseményeken, mind magánrendezvényeken és családi eseményeken talán ennek van és lesz a legnagyobb jelentősége a jövőben is a járvány megállítása és kontrollálása, valamint az egyéni és közösségi biztonság szempontjából. 

Amikor magas a víruskoncentráció a páciens szervezetében, akkor a csúcsminőségű antigén tesztek ma már közel 100 százalékos pontosságúak 

— nyilatkozta a Smart Hospital Kft orvos-igazgatója, Dr. Tamási András. 

A több százezer PCR és több tízezer antigén tesztet végző intézmény szakmai vezetője úgy véli, hogy a két teszt egyidejű használatával szerezhető a legmegbízhatóbb és legsokrétűbb információ a friss fertőzések jellegéről. Dr. Tamási szerint a kettős vizsgálatra azonban többnyire nem jut elegendő pénzügyi forrás, azaz céltól függően a pácienseknek választaniuk kell közülük.

Noha jelenleg mélyponton van az új COVID-19 fertőzések napi regisztrált száma hazánkban, a delta mutáns várható nyár végi, őszi térhódítása előtt most új fegyvert kaptak a védekezni kívánók is. 

A Magyarországon is elérhető otthoni használatra is engedélyezett antigén teszt, a Boson Biotech eszköze az első Európában, amely megkapta a kontinens szintű self-test minősítést.

 A Boson márkaképviselője, az A-Lab Pharma képviselője szerint a Boson tesztje a forgalmazón kívül egyelőre néhány tucat független patikában vagy kisebb hálózati patikában, egy kiemelt viszonteladónál, az Aerosoft Kft-nél érhető el.

Karvalics Attila szerint az ára kedvezőbb lesz, mint a jelenleg megvásárolható lakossági COVID-19 teszt termékeké.